FlashEU rooft Amerikaanse bossen leeg

In de EU is een foutje gemaakt. Even werd gedacht dat het stoken van hout duurzaam was omdat een verbrand boompje aan CO2 uitstoot waar een nieuw boompje weer van groeit. Circulair dus. Blijkt niet te kloppen, omdat we vanwege onze energiebehoefte meer hout stoken dan er kan groeien. Omdat de wet nog steeds zegt dat het wel circulair is, rooft de EU nu de Amerikaanse bossen leeg. Gevolg? Paaseiland. Oplossing? Kappen met kappen door veel minder energievretende consumptie.

AD - Boze Amerikanen: Nederlandse subsidies voor biomassa maken onze natuur kapot, 26 okt 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #6
  • 26 okt '19
  • 14:36

Bovendien: CO2 die vrijkomt bij de verbranding van hout wordt geregistreerd in het land van herkomst van het hout, dus in de VS. De VS doet niet mee aan het Parijse Klimaatakkoord, dus de CO2-uitstoot van de houtstook is listig 'Europees weggerekend', geheel conform de internationale afspraken.

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #5
  • 26 okt '19
  • 18:14

Carolien Makkink #1 Als deze vorm van legale fraude mogelijk is onder het Parijsakkoord vraag ik mij af wat van fraude er onder het Parijsakkoord mogelijk is, overigens zou hetzelfde rekentrucje bij steenkool, olie en gas worden toegepast?

Daarnaast zijn het de hotemetoten in Brussel die op Trump zitten te schelden dat hij uit het klimaatakkoord is gestapt. De EU bewijst maar weer hoe onbetrouwbaar de EU is, eerst de NAVO verplichtingen decennia niet na komen en nu de EU's CO2 uitstoot van uit de VS geïmporteerde biomassa wordt bij de CO2 uitstoot van de VS opgeteld.

Als ik Trump was zou ik de export van biomassa naar de EU stopzetten.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 26 okt '19
  • 19:03

Carolien #1, toen het Parijse Klimaatakkoord werd getekend ter afsluiting van COP21 deden de VS nog mee en sprak Obama in Parijs. Inmiddels - onder Trump - verdwijnt onze uitstoot inderdaad totaal uit de boeken. Lekker duurzaam, want nul bij de buren is onnaspeurbaar nul bij jou.

Echter: het renewable verklaren van energie uit biomassa is al wat ouder dan COP21. Zie dit recente artikel: Biomass for energy in the EU – The support framework.
De EU is gedaagd om het gebruik van biomassa voor energie te stoppen: lees EU dragged to court for backing forest biomass as ‘renewable energy’.

Waarom het lawaai over deze zaak zo in ernst toeneemt?

Parijs verplicht tot verduurzaming en met zon en wind lukt het niet zo best. Daarom is van de 'duurzame' energie inmiddels 60% biomassa en dat zal zonder nieuwe wetgeving alleen maar verder omhoog gaan. Martijn Katan twitte vandaag over over de 600 kleine biomassacentrales die erbij komen en die van de wet NOx mogen uitstoten. De stikstofuitstoot van een biomassa zou vlgs een ongepubliceerd rapport van het ministerie van I&W 21% hoger liggen dan die van een kolencentrale, zegt ook weer Katan.

Onderwijl groeit de elektrische vloot auto's en machines. Gestookt op hout. Tel uit je milieuwinst; de wereld barst van het vrolijke duurzame onbenul.

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #3
  • 28 okt '19
  • 11:50

Carolien #1: "CO2 die vrijkomt bij de verbranding van hout wordt geregistreerd in het land van herkomst van het hout, dus in de VS."
Lijkt me logisch voor verbranding binnen de VS, maar niet voor verbranding die in de EU plaatsvindt. Weet je dat zeker?

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #2
  • 28 okt '19
  • 14:46

Wouter, zo staat het in het stuk in AD, net boven 'Waanidee'.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.