14
Fotocredits: 'Eendenkroos', Needpix

FlashEten we binnenkort toch eendenkroos?

Eendenkroos is niet alleen lekker en goed voor eenden, ook voor mensen. Eendenkroos zit vol eiwit en groeit snel. De Aeres Hogeschool doet nu onderzoek naar hoe je het waterplantje het beste kunt verbouwen en wat voor eten je er van kunt maken.

Van eendenkroos als mensenvoer is al jaren sprake, maar er zijn nog altijd geen doorbraken.

Wel 40% van het plantje bestaat uit eiwit. Daarnaast zitten er mineralen in, zoals magnesium en ijzer. Het zou dus een ideale vleesvervanger kunnen zijn.

Volgens Israelische onderzoekers beschermt het kroos zelfs het hart. Eendenkroos kan eieren en melk vervangen in pannenkoeken, maar kan ook vers gegeten worden in een salade. De smaak kun je vergelijken met tuinkers.

In Amerika is het product al te koop en worden er vleesvervangers van gemaakt. In Europa is het nog wachten op toestemming van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Het eendenkroos zou namelijk te veel mangaan kunnen bevatten. Dat kan motorische en psychische klachten veroorzaken. Het mangaan komt via de mest in het plantje. Daarom kijkt de hogeschool of het kroos ook met minder meststoffen te verbouwen is.

In afwachting van het oordeel van de EFSA doen de vijf hogescholen al onderzoek naar de beste manier van verbouwen en verwerking. Opschalen kan dan hopelijk snel na toestemming. De teelt gebeurt nu in teeltbakken van bloembollen. Dat biedt bloembollentelers de gelegenheid om de efficiency van hun bedrijven te vergroten door iets te verbouwen in de tijd dat er geen bloembollen zijn.

De Telegraaf - Just a moment..., 14 jun 2024
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
 • #14
 • 17 jun '24
 • 16:28

#13: marine algen blijven superieur. In Omega-3 en jodium bijv. (onmisbaar voor hersenontwikkeling bij de foetus en jong kind... dat kan 40 punten verschil opleveren... naast andere zaken als bijv blauwe/ zwarte bessen. En als je toch aan het kweken slaat dan...

Misschien een reden dat vele Russen en MAGA's zo dom zijn... te weinig IQ. Voeding en intelligentie hangen sterk samen. Te beginnen als baby... en daar horen die Donald hot dog's/ burgers en Vodka Whisky niet bij... met Mac of zonder...

Sander Koning Labadie
Sander Koning Labadie Kwaliteitsmanagement
 • #13
 • 17 jun '24
 • 15:53

Frank, die eendenkroos voor consumptie komt natuurlijk niet echt uit de sloot bij Boer Jan met zijn glyfosaat-akker vandaan.

Frank Buurman
 • #12
 • 17 jun '24
 • 15:35

Eendenkroos een mooie veevoeding, die ook nutriënt uitspoeling recyclet... net als Round Up dat wordt. Tevens een perfecte natuurlijke meststof... met alle mineralen en bodem-verbeterende (vocht vast houdende in droogte periodes) eigenschappen (als spirulina enzo ook). Voor de mens zou ik toch marine algen prefereren om verschillende redenen.
Maar zolang de 'voedingsaanvoer' in die sloten ook giftige en zelfs onafbreekbare stoffen behelst?
Riet?

Sander Koning Labadie
Sander Koning Labadie Kwaliteitsmanagement
 • #11
 • 17 jun '24
 • 13:32

Carolien, het gaat daar om concentraat van eendenkroos. Dus een eiwitpoeder.

Hoe het zit met 'puur' kroos, dus zo uit de sloot so to speak, weet ik niet.

Joep, een novel food traject wordt gestart door een bedrijf dat een product wil verkopen. Als dat worst goedgekeurd, soms dus met beschermende IP aspecten, mag dat verkocht worden.
Wie het kóópt maakt dan niet meer uit.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
 • #10
 • 17 jun '24
 • 9:12

Dat lijkt me een beetje raar, Joep (#9). Als een product veilig op de markt kan worden gebracht, naar oordeel van EFSA en de EC, dan zou er wat mij betreft geen onderscheid gemaakt moeten/kunnen worden in afzetkanalen (horeca, retail). Maar ik ga er niet over.

Lees hier over de toelating van eendenkroos.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.