1
Fotocredits: 'Terrein TenneT', Donald Trung Quoc Don, CC BY-SA 4.0, Wikimedia

FlashEnergie-NIMBY’s op het platteland

Voor de energietransitie is het nodig om het elektriciteitsnetwerk uit te breiden, zodat nieuwe wind- en zonneparken kunnen worden aangesloten. "De grootste verbouwing van Nederland sinds de Deltawerken", zegt netwerkbeheerder Tennet daarover. Maar de uitbreiding gaat veel te langzaam. Gemiddeld kost het aanleggen van een hoogspannings- en verdeelstation zo'n 8 tot 10 jaar. Daarvan nemen inspraak, ontwikkeling en (bezwaar)procedures 8 jaar in beslag. Want hoe vóór duurzame energie burgers ook zijn, niemand wil een windmolen of verdeelstation in zijn achtertuin. Van groene mensen in de stad wisten we dat al. Ook op het Brabantse platteland bij Halsteren (in de buurt van Bergen op Zoom) is natuurlijk iedereen voor groene stroom, maar wil niemand een verdeelstation van 405 meter lang en 325 meter breed voor zijn snufferd.

NOS - 'Uitbreiding elektriciteitsnetwerk moet sneller om energietransitie te halen', 18 feb 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #1
  • 18 feb '22
  • 19:18

Dat de overheid het platteland vol wilt zetten met windmolens, zonneparken en transformatorstations omdat de stedelingen zo nodig groene energie willen hebben, laat zien dat het platteland platteland voor de overheid niets meer is dan een wingewest.

Want in Groningen wordt gas opgepompt, maar ziet weinig van de aardgasgelden, de Betuwelijn moet er door de Achterhoek/Liemers en Twente komen wat alleen ten goede komt voor de Roterdamse haven, grote aantallen asielzoekers die in kleine dorpjes worden gedumpt.

Ondertussen sluiten er scholen en verdwijnen een hoop voorzieningen in de plattelandsgemeentes onder het mom bezuinigingen.

Als Rutte, Kaag en Klaver zo nodig meer windmolens willen, laten ze maar een 200 meter hoge windmolen in hun eigen achtertuin plaatsen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.