3
Fotocredits: Emmentaler Primeur Cru: Keil-Stück, Manuel2, via Wikimedia CC BY-SA 2.0 DE

Flash Dagelijkse KostEmmentaler kan fluiten naar oorsprongsbescherming

Voor het eerst is een verzoek voor Europese herkomstbescherming afgewezen. De Zwitserse brancheorganisatie Emmentaler Switzerland probeerde via een procedure bij het Europees Hof oorsprongsbescherming voor de beroemde Zwitserse gatenkaas af te dwingen, nadat het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) weigerde om de naam Emmentaler als een merk in de Europese Unie te beschermen

Er zijn drie argumenten tegen de Zwitserse claim. Ten eerste ligt het Zwitserse bergdal Emmental niet in de EU, omdat Zwitserland geen EU-lid is. De oorsprongsbenaming geldt alleen voor producten uit de EU.

Ten tweede is het bergdal Emmental niet de enige regio die Emmentaler produceert. De productie gebeurt ook in verschillende Franse en Duitse regio’s. Er is dus geen sprake van een afgebakende regionale herkomst, zoals bij de wel beschermde Edammer of de Griekse feta.

Pech voor de Zwitsers, die nog één keer in beroep kunnen tegen de claim. De Amerikanen zullen er blij mee zijn. Die vinden de streng beschermde kaasbenamingen in de EU te gek voor woorden. Eerder dit jaar oordeelde een Amerikaanse rechtbank al dat de Zwitserse Gruyère gerust mag worden genept, nu komt daar de Emmental nog bij.

Wist je trouwens dat overal in de wereld Goudse kaas gemaakt mag worden en dat alleen de Noord-Hollandse Gouda beschermd is? Dat is best gek want Gouda ligt in Zuid-Holland.

AD - Waarom Emmentaler geen beschermde kaas is en Edammer wel, 27 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Nick Trachet
Nick Trachet journalistiek rond voeding en voedsel
  • #3
  • 31 mei '23
  • 6:59

Het is zoals Stilton. In Stilton was de halte van de postkoets waar deze kazen werden verkocht en bekend raakten Stilton zelf ligt echter niet in het beschermde productiegebied.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 29 mei '23
  • 12:08

Het oordeel van de Amerikaanse rechtbank.

Maud Oostindie
Maud Oostindie Promovenda wijsbegeerte
  • #1
  • 29 mei '23
  • 11:23

Wat is het derde argument dan? Het eerste argument vind ik trouwens een logisch procedureel argument. Het tweede is interessanter en raakt aan de vraag over hoe culinaire tradities gevormd en behouden worden, hoe ze (al dan niet mogen) veranderen en hoe ze gelinkt zijn aan nationalisme.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.