0
Fotocredits: 'Prosecco', arvind grover

Flash Dagelijkse KostEind aan eindeloos prosecco slempen in zicht

De productie van prosecco en andere Europese wijnen wordt bedreigd door een mix van extreme weersomstandigheden en bodemdegradatie. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Padova in Italiƫ. Prosecco zou kunnen verdwijnen. Britten maken zich nu al zorgen om hun bottomless brunches.

Prosecco-druiven komen uit hooggelegen wijngaarden, die vanwege de moeilijkheidsgraad ook wel als "heldhaftige wijnbouw" bekend staan. Plotselinge, intense regenval veroorzaakt bodemerosie en verschuivingen op de steile hellingen. Een bijkomende uitdaging is droogte.

Britten zijn dol op Prosecco vanwege de betaalbaarheid en omdat de schuimwijn weg drinkt als limonade voor grote mensen. Na de financiƫle crisis in 2008 werd het een alternatief voor dure champagne, en bottomless brunches - zuipen zonder rem - werden populair. Tijdens een sessie van zo'n 2 uur mogen de brunchers, tegen een vooraf vastgesteld tarief, zo veel drinken als ze willen. Vaak met prosecco.

Voor Britse en andere Europese mousserende wijnmakers kan de prosecco-problematiek een kans zijn om in het gat te springen als het aantal Italiaanse flessen terugloopt. Britse bubbels stegen toch al in populariteit door de coronacrisis en brexit toegenomen belangstelling voor producten en toerisme in eigen land.

Independent - Is bottomless prosecco going to be killed off by climate change?, 7 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.