3
Fotocredits: Carly & Art

Flash‘Eigen transparante agricultuur voor Engeland’

De Britse bezorgwinkel Fresh Range haalt verse waar bij plaatselijke (kleine) ondernemers. Door hun brexitisolement zullen Britten zijn verse spullen des te meer gaan waarderen, zegt Rich Osborn, de oprichter van Fresh Range. Vooral als Groot-Brittannië, om maar een handelsakkoord te kunnen sluiten (met de Verenigde Staten bijvoorbeeld, en wars van Europese regels), zijn voedselstandaarden zou verlagen. Spullen van dicht bij huis waar je alles van weten mag, verkopen dan als een gek. Dat hoopt de post-brexit optimist.

FoodNavigator - Why Brexit Britain may boost regenerative agriculture, 29 feb 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #3
  • 3 mrt '20
  • 7:09

#1, Wouter, "Alleen lijkt het er op dat hij het wel mooi zou vinden als het VK zijn standaarden verlaagt. Prima voor zijn business, schadelijk voor de gemiddelde consument."
Merkwaardige kronkel. Haal ik er niet uit, maar temidden van allerlei 'nudging' en 'green (en recentelijk ook: 'bee'-) washing, zou je dat kunnen denken.
Tweedens: gaat het Vk oiv de VS zijn voedselstandaarden verlagen? Gaat het Trump en het geamputeerde EPA worden? Of worden het britten met gezond locavoor? We'll see.
#2, Joep, "veel minder waterverbruik elders in bedreigde gebieden zoals in Spanje," Zag laatst weer fraai staaltje van watermisbruik, dit keer in 'Al-Gharb'. Daar regent het nu al drie jaar niet, maar de sinaasappelteelt pompt nog steeds het grondwater op, aan het infuus van de 'gout a gout'. Héél goede sinaasappels, hardstikke locavoor, overal de geur van bloesem........maar nauwelijks vlinders (zag er één per dag, bij fantastische temperaturen van 18-22°C). Zonder bevloeiing geen sinaasappels, die velden zag ik ook.
Spanjaarden, daar op bezoek, zochten het rivierstrandje......ja, ja, daar is die rivier. Was een stinkende afgrond, met heel diep, temidden van rommel, nog wat water te zien.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 2 mrt '20
  • 23:53

Afgezien van noodzaak, is het goed om zoveel mogelijk producten uit eigen regio te gebruiken, dus sowieso seizoensgebonden. Sommige restaurants adverteren hier al mee maar kunnen er nog maar voor een klein deel voldoen door schaarste. Dit door milieuorganisaties aanbevolen 'locavorisme' waarbij de producent tevens een eerlijke prijs krijgt heeft geen protectionisme tot doel, het is zelfs grensoverschrijdend. Zover zal het op een eiland als GB niet komen. Op grote schaal ingevoerd heeft het veel invloed op het milieu maar de consument moet wel bereid zijn hier meer voor te betalen. Minder grote mono-culturen, korte lijnen, minder tussenhandel, vers waardoor minder verpakkingsmateriaal, veel minder waterverbruik elders in bedreigde gebieden zoals in Spanje, minder gesleep over lange afstanden, meer betrokkenheid consument-producent, . . . .
Een logo is ongewenst want dat vereist dan weer verpakking waar we ook zoveel mogelijk vanaf moeten.

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #1
  • 2 mrt '20
  • 13:38

De gedachte is niet zo gek.
Alleen lijkt het er op dat hij het wel mooi zou vinden als het VK zijn standaarden verlaagt. Prima voor zijn business, schadelijk voor de gemiddelde consument.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.