1
Fotocredits: 'McDonald's milkshake', Piqsels

Flash Dagelijkse KostFastfoodketens kunnen niet afwassen

Fastfoodketens en hun consumenten zitten niet te wachten op herbruikbaar serviesgoed. Maar 7% van de McDonald’s-bezoekers verkiest de afwasbare beker boven de plastic beker die zo in de prullenbak verdwijnt. Slechts een vijfde daarvan brengt de afwasbare beker weer terug. De rest heeft weinig trek om de beker in te leveren of houdt het exemplaar als collectors item.

Het aanbieden van afwasbare bekers is het gevolg van de toeslag op de wegwerpvariant die de consument sinds 1 juli moet betalen. Ondernemers moeten naast het in rekening brengen van de toeslag voor wegwerpverpakkingen ook een duurzaam alternatief aanbieden, zoals afwasbaar servies.

Ook al gaat het bij ons niet eens om grote aantallen bekers, fastfoodketens hebben helemaal geen tijd om ze af te wassen. Ze besteden het uit aan een externe partij omdat ze zelf geen spoelkeuken hebben.

Fastfoodketens en consumenten denken met het herbruikbare servies duurzaam bezig te zijn doordat ze minder verpakkingen weggooien. In Frankrijk, waar het verbod op wegwerpplastic 1 januari dit jaar al in ging, blijkt uit de vragen die de extra kosten en het water- en energieverbruik oproepen, dat het afwasbare alternatief niet altijd een goed idee is.

Het Financieele Dagblad - Fastfoodketens zien weinig animo voor afwasbaar servies, 4 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Bram van Driel
Bram van Driel Redacteur, Foodlog
  • #1
  • 5 sep '23
  • 17:43

‘Fastfoodketens en hun consumenten zitten niet te wachten op herbruikbaar serviesgoed’. Het deed me denken aan een ervaring bij de Kiosk, weliswaar geen fastfoodketen, maar wel een keten waar het probleem van wegwerpplastic ook speelt. Ik bestelde een cappuccino en de verkoper vroeg heel expliciet of ik een eigen beker had meegenomen. Lichtelijk teleurgesteld pakte hij een wegwerpbeker toen ik zei dat dat niet het geval was. En zo ging het bij elke klant. Wat ik met deze anekdote wil zeggen? Het gaat niet alleen om de regels, het gaat ook om een cultuuromslag, bij zowel de kopers als de verkopers. Ik heb nog wat stappen te zetten. Zo’n vieze koffiebeker in mijn tas lijkt me helemaal niks. Oh, maar die kun je toch gewoon op de WC schoonspoelen, zei een vriendin een keer. De stationstoiletten als de spoelkeukens van de Kiosk, het moet niet gekker worden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.