Franse fijnproevers zullen het waarschijnlijk wel kunnen proeven. In plaats van knapperige, in zonnebloemolie gefrituurde uitjes, zitten er tegenwoordig rauwe uitjes in de preitaart. Ruim 2.800 producten in de Franse supermarkten (met 1,3% een fractie van het totale aanbod) hebben sinds kort een 'derogatie' - vrijstelling - gekregen voor het wijzigen van hun receptuur omdat ze vanwege het tekort niet langer zonnebloemolie kunnen gebruiken. De Franse overheid heeft er zelfs een speciale database voor in het leven geroepen. In de meeste gevallen is er koolzaadolie - in Frankrijk voor biodiesel geteeld en dus ruim voorradig - in de plaats van de schaarse en dure zonnebloemolie gekomen. Dat heeft soms ook gezondheidsgevolgen: in koolzaadolie zitten minder verzadigde vetzuren. Dus gaat de Nutri-Score van bijvoorbeeld de huismerk sjalottenvinaigrette van Carrefour van E naar D. Andersom kan ook: door het gebruik van kokosolie (met meer verzadigde vetzuren) gaat de tiramisu van Netto van C naar D.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.