1
Fotocredits: 'Gummibeertjes', Pikist

FlashEetbare windmolenwiek, da’s pas recyclen

De huidige generatie windmolens heeft een probleem: de molenwieken bestaan uit composietmateriaal dat niet of nauwelijks te recyclen valt en dus stapelen afgeschreven windmolenwieken zich op in stortplaatsen. Daar vonden Amerikaanse onderzoekers een oplossing voor. Zij maakten een nieuw windmolenwiekenmateriaal van glasvezels in een speciale composiethars, bestaande uit plantaardige en synthetische polymeren (koolstofketens). Dankzij verschillende chemische processen valt die composiethars probleemloos weer uit elkaar te halen en zijn de samenstellende polymeren opnieuw te gebruiken. Voor nieuwe molenwieken bijvoorbeeld, auto-achterlichten, luiers of zelfs sportdrank en gummibeertjes.

Gummibeertjes gemaakt van windmolenwieken? Ach, zeggen de onderzoekers: een koolstofatoom dat van een plant afkomstig is, zoals mais, is niet anders dan een koolstofatoom uit fossiele brandstof. Ze maken allebei deel uit van de koolstofcyclus. "Alles wat wij hebben laten zien is dat je van biomassa een duurzaam plastic materiaal kunt maken en het daarna weer kunt recyclen tot voedingsmiddelen." Recycling in optima forma.

Phys.org - Wind turbine blades could someday be recycled into sweet treats, 1 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 3 sep '22
  • 8:19

Interessant, hoewel je met dat 'eetbare' van die windmolenwiek misschien op het verkeerde been gezet kan worden.
Grote stap maken: alles wat niet recyclebaar is recyclebaar maken, door de materialen die gebruikt worden te veranderen. Moet niet teveel energie kosten, en de gerecyclede materialen moeten dan ook weer goed bruikbaar zijn (kringloop).
Dus: plastics, auto's, computers, bouwmaterialen, luiers, etc.
Je kan daarnaast aan een tweede stap denken: gebruik minderen. In theorie ook, als alles volledig recyclebaar is, is er geen input meer nodig.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.