Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
2
Fotocredits: Kranen op de kade van Odessa, een van de grote handelshavens van Oekraïne, George Chernilevsky

FlashEerste schip met Oekraïens graan vertrokken

Om 8:17 uur vanmorgen vertrok - na wekenlange bemiddeling door aanvankelijk alleen Turkije en later ook de VN - het eerste schip met graan vanuit de haven van Odessa naar Libanon. Het zal onderweg door Turkije worden geïnspecteerd. Op het laden van het schip werd persoonlijk door de Oekraïense president Zelensky en zijn minister van Infrastructuur toegezien.

Het onder de vlag van Sierra Leone varende vrachtschip Razoni is geladen met 26.000 ton maïs, zegt het Turkse ministerie van Defensie in een verklaring. In Oekraïense silo's ligt nog 22 miljoen ton graan te wachten. Om ze te vervoeren moeten nog zo'n 850 Razoni's uitvaren. Oekraïne verwacht voor komende seizoen slechts een halve oogst vergeleken bij de vooroorlogse situatie.


VRT - Opsteker na akkoord tussen Rusland en Oekraïne: eerste schip met graan vertrokken uit havenstad Odessa, 1 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
Cécile Janssen
Cécile Janssen Foodlog redactie
  • #2
  • 9 aug '22
  • 16:00

"Volgens de informatie die is verstrekt door de verlader van het Oekraïense graan aan boord van de Razoni, weigerde de koper in Libanon de lading te accepteren vanwege vertragingen in de levering", schrijft de Oekraïense ambassade in Libanon op Facebook. Met andere woorden: de koper weigert de lading omdat deze te laat is. De Razoni moet nu op zoek naar een nieuwe koper en een andere haven om het graan te lossen.

De Razoni was 1 augustus jl. het eerste schip dat de haven van Odessa verliet en zou zondag in Libanon aankomen. Maar inmiddels ligt de Razoni voor anker voor de zuidkust van Turkije, aldus NU.nl.

In totaal zijn er tot nu toe 7 schepen met 250.000 ton mais uit Oekraïne vertrokken. Vóór de oorlog vervoerde Oekraïne zo'n 6 miljoen ton graan per maand.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.