4
Fotocredits: Kunstmeststrooier, Dekker meststoffen

FlashEerlijk over kunstmest

Daar mag je op 28 september over meepraten. Maar de organisatoren geloof je toch niet, als je tegen bent. Die zijn immers van de kunstmesthandel. Op Foodlog gaf een agrobioloog en GroenLinks-lid zijn eerlijke mening. Misschien helpt dat beter. Een vooraanstaande boer vertelde vervolgens waarom we in Nederland zo hannesen met de begrippen natuur, mest en kringloop: boeren werken in de achtertuin van stedelingen. Zij willen de illusie van natuur, net zoals Coca-Cola doet of de Kerstman het drankje zelf komt brengen.

Ned. Dagblad - Het eerlijke gesprek over kunstmest, 27 aug 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
  • #4
  • 29 aug '20
  • 9:50

Arnold van Woerkom,

Duim voor je goede reactie, helaas kan ik er maar 1 geven. Inderdaad gaat het ook bij bemesting om de binding waarin je stoffen aanbied, jij pleit voor organisch gebonden stikstof! Het klopt dat snel opneembare stikstof (de stikstof drukt zich in de plant) vooral celstrekking geeft met de gevolgen voor de plant en de voedingswaarde zoals je weergeeft.

Ik heb eens een lezing bezocht en daar kwam hetzelfde standpunt naar voren: gebruik je veel kunstmest dan weet je zeker dat je vervolgens bespuitingen moet uitvoeren om planten gezond te houden.

PS! Had dit wat eerder duidelijk gemaakt, had heel wat reacties op FL kunnen voorkomen.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #3
  • 28 aug '20
  • 23:21

#2 Ja. Het is alsof je de choke aan laat staan en de auto laat verzuipen.

Arnold van Woerkom
Arnold van Woerkom Land- en tuinbouw
  • #2
  • 28 aug '20
  • 19:23

Deze komt als een boemerang terug.

Piet een andere benadering. KAS en kalkammonsalpeter evenals drijfmest zijn drugs voor de planten vanuit ecologisch gedachtegoed.

Ik leg het wel eens zo uit geef een kindje van drie jaar zo veel chocola als hij wil hebben en vraag daarna of hij nog wil eten.
Dat is ook wat bij planten gebeurd die stikstof is zo makkelijk op te nemen voor de plant dat andere nutriënten niet in de goede balans mee genomen worden.

Ook de stikstof moet niet vrij opneembaar zijn in die hoeveelheid maar eerst beschikbaar , noem vrij, gemaakt worden door het bodemleven. Groeit de plant rustiger minder stress en weerbaarder tegen ziekten en zelfs belagers als bacterie en luizen.

In dat geval krijg je voedsel met méér inhoud, lees voedingstoffen, die ons lichaam van ons voedsel vraagt.
Minder ziek en zeer en weerbaarder tegen, durf het haast niet uit te spreke, o.a. ook Co.....

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.