1
Fotocredits: 'Coffee plantations in Vietnam', Alliance of Bioversity International and CIAT, Flickr

FlashDure kunstmest? Liever doerian dan koffie

Vietnamese boeren gaan meer avocado's, zwarte peper en doerians verbouwen. En daardoor wordt volgend jaar je kopje (oplos)koffie flink duurder. Dat zit zo. Vietnam is de grootste producent ter wereld van Robustakoffie, die veel gebruikt wordt in oploskoffies. Bijna een vijfde van alle koffie die in 2021-2022 wereldwijd verbouwd wordt, groeit in Vietnam. Maar ook in Vietnam heeft de Oekraïnecrisis gevolgen, omdat het land grote hoeveelheden kunstmest koopt bij grootleveranciers Rusland en Oekraïne. Momenteel is voor de vele kleine Vietnamese koffieboeren kunstmest zo goed als onbetaalbaar geworden. Daarom gaat er minder mest naar de koffiestruiken, daalt de productie naar schatting zo'n 10%, én kiezen de Vietnamese boeren voor lucratievere gewassen als avocado, zwarte peper en doerian. Die hebben minder kunstmest nodig.

South China Morn. Post - Vietnam coffee growers turn to durians as war pushes up fertiliser costs, 4 mei 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #1
  • 5 mei '22
  • 14:33

Dat de koffie-opbrengsten terug zullen lopen als er niet of minder bemest wordt lijdt geen twijfel. Maar meteen maar de struiken rooien en andere vaste gewassen aanplanten ("Vietnamese boeren gaan meer .... verbouwen")? Daar bedenk je je toch wel minstens twee keer over. Hoe oud is de koffie? Hoe lang gaat het duren voor het nieuwe gewas in productie is (avos al minstens 4 jaar, doerians denk ik nog welmeer...)? Echt, zulke sprongen maak je niet meteen als er wat gekheid op de markten is.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.