2
Fotocredits: 'Rosé cremant', Thomas Angermann

FlashDuijker neemt maat wijnkennis Ilja G. en Hilary A.

In een vermakelijk stukje op Facebook laat de oude reclameman en later wijnschrijver Hubrecht Duijker (79) nog even weten hoeveel onzin u kunt lezen in de krant over drank van zogenaamde kenners.


Facebook - Hubrecht Duijker, 12 sep 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 13 sep '21
  • 20:08

Voor wie niet op FB is of wil:

Zelden of nooit schrijf ik over armetierige wijnen; ik vind dat zonde van mijn tijd én die van de lezer. Ook als ik commentaar geef op artikelen van andere wijnpublicisten is dat in principe positief. Maar soms, héél af en toe, hanteer ik als motto 'wie zwijgt, stemt toe' - en plaats ik openhartige kanttekeningen bij wat een collega schreef.
Zoals bij de onzin die Ilja G. een tijd geleden publiceerde in Horeca Bulletin, over Sherry. Zo beweerde G. dat Sherry rijpt in vaten die eerst door Franse wijnboeren werden gebruikt (nee, Sherry heeft een eigen model vat dat in heel Frankrijk niet te vinden is), stelde in het begin van zijn stuk dat Sherry 20 procent alcohol bevat (moet zijn meestal 15 procent), noemde de wijn ‘zachtzoet’ (terwijl Fino uitgesproken droog smaakt), had het steeds over Ximinez (in plaats van Ximénez) en insinueerde dat niet alle Sherry de wettelijk verplichte lagering op fust ondergaat (‘want uit die rijen vaten kunnen nooit de miljoen flessen sherry komen die deze bodega verlaten’).
En dan is er Hilary A. die in Perswijn stelde 'U, lezer, weet al dat wijn met echte smaak niet bij de super staat.' OK, da's haar mening, hoe bot en onzinnig ook. Voorts poneerde ze onlangs in het FD 'Wijn van één druivenras is meestal bedoeld om héél jong te drinken en smaakt dan alleen naar fruit'. Misschien moet ze eens de vele, vele hoogwaardige, voor flesrijping geschikte witte en rode Bourgognes proeven, en vergelijkbare wijnen van alleen chardonnay, respectievelijk pinot noir, alsmede de talrijke riante Rieslings uit Duitsland en Oostenrijk. Maar OK, smaken verschillen.
Echter, wat stelt A. ook nog in datzelfde artikel?
'Direct uit de koelkast serveren is bedoeld voor wijn die niet te drinken is.'
Ja, je leest het goed. Al die wijnliefhebbers en restaurateurs met flessen in de koelkast (of in een koelemmer of met een koelmanchet) doen het dus verkeerd, of erger nog, hebben rommel gekocht - en derhalve geen smaak. Zo'n bewering vind ik niet alleen belerend, maar ook beledigend.
Dat wilde ik even kwijt. Immers, wie zwijgt, stemt toe, óók in de gewoonlijk zo plezierige wereld van de wijn.
En vanavond gaan we wederom genieten, bij een quiche lorraine, van een uiterst betaalbare Grüner Veltliner die samen met Sauvignon Blancs uit Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika al klaar ligt in de... koelkast.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 13 sep '21
  • 19:39

je moet je aanmelden voor faceboek, laat maar zitten dus

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.