In een kleine wijngaard, niet ver van Stockholm, is de wijnoogst begonnen. Bij een temperatuur van -8 graden Celsius en een sneeuwlaag van 15 centimeter dik. Perfect voor zijn ijswijn, zegt wijnmaker Göran Amnegård, van Blaxsta, een van de noordelijkste wijngaarden ter wereld. Amnegård begon zijn wijngaard 22 jaar geleden in wat volgens wijnexperts nu de aankomende wijntoerismebestemming bij uitstek is: Zweden.
Zweden telt 150 hectare wijngaard (ter vergelijking: Nederland 275 hectare), maar dat areaal groeit pijlsnel. Op termijn zou de Zweedse wijnindustrie kunnen uitgroeien tot 10.000 hectare en een omzet van een miljard euro. Wat ligt aan dat succes ten grondslag? De klimaatverandering, de noordelijke ligging (met in de zomer tot 23 uur zonlicht per dag!) en de opkomst van druivenrassen die in een korter aantal dagen dan de traditionele rijpen. Het gaat om de rassen als solaris, een witte druif die in 1975 door het Freiburg Wine Institute op de markt gebracht werd. Ze hebben als bijkomend voordeel dat ze met vrijwel geen bestrijdingsmiddelen toe kunnen. Bovendien is in Zweden, in tegenstelling tot in het overvolle Europa, genoeg en betaalbaar land te vinden voor de teelt. Zweedse wijnmakers hoeven zich niet druk te maken over gevestigde appellations. Wijn van Zweedse bodem brengt gegarandeerd de hoofdprijs op.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.