2
Fotocredits: 'Garrigue', Hérault, Christian Ferrer, Wikimedia

FlashDroogte doet de garrigue anders ruiken

Bij gebrek aan water, zelfs maar een beetje, gaat de garrigue, het zuid-Franse struikgewas, anders ruiken. Onderzoekers toonden dat aan door - in 2018 - 20 perceeltjes met typische bloeiende garrigue-planten als cistus albidus (zonneroos), thijm en rozemarijn van een afdakje en meetapparatuur te voorzien. Tien daarvan lieten regenwater gewoon door, de rest voerde zo'n 12% van de neerslag af. Voor hommels en honingbijen bleken de 'droge' percelen een stuk minder aantrekkelijk; ze bezochten die minder.

Het jaar 2018 was bijzonder nat. Het onderzoek belooft dus weinig goeds als de klimaatverandering verder doorzet. Zuid-Frankrijk zal droger worden en meer met hittegolven te maken krijgen. Zoals deze zomer, nu de vierde hittegolf op rij zich aankondigt. Bijenhouders ervaren in de praktijk wat de wetenschappers 4 jaar geleden voorspelden: de lavendelhoningopbrengst is dit jaar gehalveerd. Minder aantrekkelijke bloei, laat ook het aantal insecten afnemen.

FranceTVinfo - Sécheresse : les abeilles désemparées par la nouvelle odeur de la garrigue méditerranéenne, 9 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 11 aug '22
  • 12:33

Frank Eric #1, over 2 weken zit ik weer midden in de garrigues, waar de geuren intens zijn nu het meeste vocht uit het blad is verdampt, komen de etherische oliën en harsen sterk naar voren, vooral als je je er doorheen waadt of er op trapt. Helaas zijn er enkele lage soorten die verdroogd zijn, maar die komen volgend jaar wel weer op. Sterk geurend blad: therebintus, smalbladige cistus, tijm, rozemarijn, bonenkruid, lavendel, alsum, citroenkruid. De aarbeibomen, steeneiken, hulsteik, buxus, viburnum tinus zijn nagenoeg reukloos. Hier en daar ruik je een sterke kerriegeur, weet nog niet wat dat is.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 11 aug '22
  • 7:34

Ik begrijp het artikel niet helemaal: thijm, rozemarijn, zonneroosje, zijn planten die in het voorjaar bloeien, zoals heel veel garriguebloemetjes. Het voorjaar, zelfs eind winter al, is dé tijd voor de bloemetjes aan de mediterranée. Nu, met de hittegolven van de zomer, ziet het er uitgedroogd uit, as usual.
Praat men hier dan over grote droogte en hitte reeds in het voorseizoen? Dat kan best, want mediterrane departementen als de Var tikten al vroeg in het seizoen records aan. Ook komt het steeds vaker voor dat het in de winter niet meer regent, dus dat het voorjaar al knetterdroog begint.
Lavendel bloeit al een stuk later, die kan door zomerse hitte beinvloed worden.
Al met al denk ik dat hitte, en droogte, een negatieve invloed hebben op bloemetjes, zo heel moeilijk is dat niet voor te stellen. En daarmee op bestuivers. De extreme temperaturen, 38°C+ in cascade, zullen ook hun invloed op bestuivers hebben.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.