3
Fotocredits: Jager in boom, via Pixnio

Flash Dagelijkse KostDronken jagen voortaan verboden in Frankrijk

In Frankrijk is het vanaf nu verboden om dronken te gaan jagen. Jagers die met een geweer en een slok op betrapt worden, kunnen boetes verwachten die oplopen van €1.500 tot €3.000 in geval van recidive, aldus franceinfo. De maatregel, deze zondag gepubliceerd in het Journal Officiel (de 'staatscourant'), maakt deel uit van een in januari aangekondigd pakket maatregelen om het aantal jachtongevallen terug te dringen.

Vorig jachtseizoen vielen er in Frankrijk 6 doden (allen jagers) tijdens de jacht en 78 gewonden. Dat was weliswaar een laagterecord - in de afgelopen 20 jaar daalde het aantal dodelijke jachtongelukken met 80% en jachtletsels met 62% - maar de jaren ervoor vielen er 3 dodelijke slachtoffers onder wandelaars en recreanten. Het leidt in Frankrijk tot een verwoed debat of de jacht dan wel recreatie voorrang moeten krijgen in de natuur. Frankrijk telt 1,1 miljoen actieve jagers, vooral in het achterland, voor wie de sociale functie van de jacht niet te onderschatten valt. Of en hoe er op dronken jagers gecontroleerd gaat worden, is de vraag.

In Duitsland is dronken jagen niet bij wet verboden, schrijft Der Spiegel. Daar oordeelde het Federale Administratieve Hof in een baanbrekende uitspraak in 2014 dat het gebruik van vuurwapens onder invloed van alcohol 'wangedrag' is "dat op zich de veronderstelling van onbetrouwbaarheid rechtvaardigt." In Duitsland is de combinatie drank en wapens altijd fout.

FranceTVinfo - Les chasseurs en "état d'ivresse manifeste" désormais punis d'une amende pouvant aller jusqu'à 1 500 euros, 19 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #3
  • 24 sep '23
  • 8:06

Ik heb daar 40 jaar geleden wel eens een artikel over gelezen. Jagen is in Frankrijk veel meer een volksactiviteit dan in andere landen. Zoals gebruikelijk tikt men tijdens de lunch een fles wijn achterover, net als chauffeurs en andere beroepen waar scherpte niet zo belangrijk is. Daardoor werden er na de lunch ook de meeste mensen geraakt, je zou ze aangeschoten kunnen noemen, maar net als met onze vuurwerkgekte wilde men er niet aan om zelfs maar iets daarin te veranderen. Dus hulde dat inmiddels het probleem tenminste onderkend wordt.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 21 sep '23
  • 6:24

"Etat d'ivresse manifeste" is een vage term, waarop juridisch niet is vast te pinnen. De 'wet' lijkt mij daarom bedoeld als 'gedoe voor de bühne', en je kan kennelijk nog wel een hert proberen te doorboren, als je het niet dubbel ziet, maar wel al je hand bibbert: lekker veel discussie over 'manifeste'. Een blaastest, zoals in het verkeer, kan wel soelaas bieden, maar dàt doen we toch niet?.
En nog iets anders: wie gaat tijdens de jacht controleren op alcohol? Niemand toch, levensgevaarlijk? Kan zomaar het aantal doden, dat gestaag daalt, weer omhoog krijgen. Ik zie wel eens groepjes jagers keuvelen, zou je hen dan moeten controleren? 'Nee meneer, ik jaag niet meer, ik drink een neutje'.
Gedoe voor de bühne X 2.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 19 sep '23
  • 20:51

In de media, krantenkop: (bron)
"Une amende de 1500 € pour les chasseurs en état d'ivresse, mais rien pour l'usage de drogue : le nouveau décret publié"
Vertaald: "Een boete van € 1.500 voor dronken jagers, maar niets voor drugsgebruik: nieuw decreet gepubliceerd"

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.