4
Fotocredits: 'Kippen', via Pixabay

FlashDreigend kippenleed in Nieuw-Zeeland door hobbyboeren

In Nieuw-Zeeland ging per januari dit jaar een verbod in op het houden van kippen in legbatterijen. Het besluit werd al in 2012 genomen, toen nog 86% van de kippen in legbatterijen werden gehouden. Inmiddels is dat nog maar 10%. Toch blijkt de eiersector zich misrekend te hebben. Er zijn nu namelijk te weinig kippen om aan het toegestane aanbod van eieren te voldoen.

De toestand zorgt voor kip-eiturbulentie. Een aantal consumenten dat altijd al een stel kippen in de achtertuin wilde, heeft besloten zelf kippen te gaan houden om niet meer van de supermarkt afhankelijk te zijn. De vraag naar 'kipgerelateerde artikelen' - denk aan hokken, afrastering en voerbakken - steeg met 77% in de afgelopen week.

Dierenbeschermingsorganisatie SPCA waarschuwt consumenten. Kippen zijn groepsdieren, kunnen ouder dan 10 jaar worden, gaan pas na een aantal maanden eieren leggen en doen dit maar gedurende enkele jaren. Ook daarna hebben ze goede verzorging nodig, aldus SPCA.
Vreemd zijn deze waarschuwingen niet, omdat in het verleden vaker vogels werden gedumpt, na een periode van toegenomen populariteit. Hobbyboeren keken na aanvankelijk enthousiasme over hun verse-eitje-van-eigen-kippen, al snel niet meer naar hun dieren om.

The Guardian - ?Please don?t get a chicken?: New Zealand egg shortage sparks scramble for poultry, 12 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #4
  • 13 jan '23
  • 7:58

#2 Dick: misschien, wie weet wat we in de toekomst allemaal zelf moeten gaan doen als deze glijdende schaal zo doorzet........

#3 Henric: Dat zo'n kip minder smaakt zullen we dan maar voor lief moeten gaan nemen, wie weet wat voor dingen we nog meer zullen moeten gaan eten in de toekomst als dit zo doorgaat.....

En dan zijn er asielzoekers die klagen over het eten wat ze 3x per dag warm aangeboden krijgen MET toetjes..................

Henric van der Krogt
  • #3
  • 13 jan '23
  • 6:57

Dat opeten kon nog wel eens lelijk tegenvallen. Uitgelegde kip is in vergelijking met de kip die we gewend zijn te eten iets totaal anders. Ik eet af en toe de poten van zo'n kip, die in Nederland als soepkip wordt verkocht. Die staan dan ongeveer een hele dag op, dan zijn ze pas gaar. Ik vind ze heerlijk, maar dat is niet iedereen met me eens. De rest is m.i. alleen geschikt om soep van te maken.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 12 jan '23
  • 21:44

Zou je dat zelf doen, Astrid?

Astrid Spijkers
  • #1
  • 12 jan '23
  • 12:34

Ik heb er geen ruimte voor, helaas, maar als mijn kippen na enkele jaren niet meer zouden leggen zouden ze geslacht worden en lekker opgegeten. Zo ging dat altijd al.......

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.