10

FlashDraagvlak en schapenhek voor de wolf

Blijft de wolf in het overvolle Nederland en België? Het hangt af van hoeveel slachtoffers het verkeer onder wolven gaat maken, maar ook of we het samen wel willen. Het maatschappelijk draagvlak. Er is alvast een schapenhekkenbeweging opgericht die - in het Engels - Wolf Fencing wordt genoemd. De beweging wil niet de wolven achter een hek, maar de schapen en helpt belangeloos veehouders die zich tegen wolven willen beschermen.

Nature Today - Nature Today | 'Wolf Fencing' voor conflictarm samenleven met de wolf, 8 dec 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Peter van Kempen
Peter van Kempen gepensioneerd contract manager, nu fauna beheer adviseur
  • #10
  • 12 dec '19
  • 0:48

Ik durf wel te voorspellen dat het op korte termijn tot incidenten gaat komen.
De draagkracht voor bestaan van een duurzame populatie wolven in dit land is geheel afwezig en Nog nooit op geloofwaardige wijze aangetoond. Blijkbaar komen Ecocentrisch denkende mensen weg met het niet onderbouwen van hun hobby terwijl de EU wil dat Nederland nu eindelijk eens met een goede biodiversiteitsrapportage komt, die ook al jaren op zich laat wachten. Alles te wijten aan het zogenaamd "leefgebied beleid " , ook opgezet buiten boeren en jagers om door de natuurlobby in aanloop naar de natura 2000 onzin waar we nu met zn allen mee naar de economische verdoemenis gaan. Ja er kon veel in Nederland, in 1990. Nu is dat anders.
Straks vallen er ontslagen gaan bedrijven hier weg wegens de stikstof onzin en komt er economische tegenwind doordat we ook zo nodig geen aardgas meer willen gebruiken. Ik heb overigens grote twijfels over de beweerde kleine meerderheid van die ecocentrische denkers , zeker bij de komende verkiezingen als de eerste klappen in de werkgelegenheid en industrie en de luchtvaart al gevallen zullen zijn en het wolvenincident met mensen of andere hun dierbaren, zoals honden , huisdieren en wellicht ook kinderen een feit zal zijn. Het laisser faire en de natuur zn loop laten hebben a la OVP van die "ecocentren" heeft z'n langste tijd gehad.
Vooral zodra er andere economische prioriteiten als werkgelegenheid en bedreigingen voor het stads consumeren tegen de laagste prijs van geïmporteerd voedsel zullen gaan optreden, mede door de negatieve spiraal op de economie door de totaal doorgeslagen natuurgebied aanwijzingen en absurd lage grenswaardes en KDW's uit de hoogtijdagen van die geitewollensokken clubs.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #9
  • 11 dec '19
  • 15:08

Zouden die verschuivingen tussen die houdingen met die rare namen niet gewoon komen omdat er relatief steeds meer mensen in een vinexje of appartement in de randstad wonen die vinden dat plattelanders niet moeeten zeuren of anders ook maar in de stad moeten gaan wonen zoals alle normale mensen.
Misschien is het wel een goed idee als de familie Nassau wat meer tijd op het Loo gaat doorbrengen.

Gijsbert Six
Gijsbert Six Natuur en landschap | Schapenhouderij
  • #8
  • 11 dec '19
  • 13:56

Het debat over de wolven is gepolariseerd en emotioneel. Zie #7 Het kamp van de voorstanders verwijt het andere kamp te lijden aan een roodkapje syndroom. Het kamp van de tegenstanders ziet de voorstanders als wolvenknuffelaars. Beide kampen zouden graag willen dat het andere kamp wordt bijgespijkerd in realiteitszin. Zie #6

Om even terug te komen op het feit dat een (kleine) meerderheid van de bevolking de wolf in meer of mindere mate welkom heet het volgende. Wij zien een ontwikkeling van een meer antropocentrische basishouding (alles staat ten dienste van de mens, wij hebben het recht om uit te roeien wat ons in de weg staat) naar een meer ecocentrische basishouding (de mens is niet het middelpunt van de wereld, andere wezen hebben ook een recht van bestaan, ook al hebben zij geen nut of zijn zij zelfs schadelijk). Dat is een realiteit wij als schapenhouders niet mogen ontkennen. We kunnen beter nu onze schapen beschermen dan te wachten op een nulstandsbeleid voor wolven.

Het kan echter best zijn dat door een incident (bijvoorbeeld het hondje van prinses Amalia wordt gepakt door een wolf) de publieke opinie kantelt. Dit soort gebeurtenissen valt echter niet te voorspellen.

Peter van Kempen
Peter van Kempen gepensioneerd contract manager, nu fauna beheer adviseur
  • #7
  • 11 dec '19
  • 0:25

Het is ronduit verbijsterend dat er nog steeds mensen zijn die menen dat er in dit volkomen bewoond en afgepaald cultuurlandschap Nederland nog roedels wolven een duurzaam leefgebied zouden kunnen hebben. Helaas , als de uitbreiding van het paar op de veluwe zijn tol gaat eisen zullen diezelfde dromers wel weer een ander verhaal bedenken om deze onhoudbare en niet onderbouwde leefomgeving te presenteren als draagkracht biedend voor wolvenroedels. De grote vraag is nu wat gaan we doen met het surplus? Want teveel , dat worden ze daar in dat hoekje bos en niet over een jaar maar al in 2020.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #6
  • 10 dec '19
  • 20:09

#5 Is zo'n enquête niet meer een graadmeter voor de vervreemding van de Nederlanders van de realiteit dan dat het een adviserende rol zou moeten spelen bij toekomstig beleid, Ik ontdek hier meer de noodzaak voor het bijspijkeren van de realiteitszin in.

Het gaat trouwens wel heel nonchalant, tja dan zullen die schapen boeren wel niets meer verdienen, misschien wat toversubsidie ook goed voor het draagvlak vd schapenhouderij en zelfs de terreinbeheerders willen er waarschijnlijk niet voor betalen maakt allemaal iets uit er lopen toch maar mooi 5 wolven en met een beetje mazzel worden het er nog veel meer joepie.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.