3
Fotocredits: Döner kebab, Unilever

Flash Dagelijkse KostDöner, maar dan vegan van Unilever

Een veganistische dönerspies waarmee dönerverkopers op dezelfde manier kunnen werken als met de traditionele vleesvariant. The Vegetarian Butcher (de Britse tak van de Vegetarische Slager, eigendom van Unilever) en dönerproducent The Düzgün Group sloegen de handen ineen om de vegan spies te ontwikkelen.

De uitdaging zit 'm in de manier waarop döner kebabvlees geroosterd wordt: verticaal. Door het vlees op de spies te draaien wordt de hitte verdeeld en worden de buitenste lagen gelijkmatig gegaard en bedekt met een smaakgevend laagje vet. Dat proces hebben de bedrijven geprobeerd te vangen in een veganistische versie.

Om de kebab hetzelfde te laten smaken als het (vlees)origineel gebruikten de ontwikkelaars smaakmakers en kruiden zoals komijn, oregano, knoflook en ui. De kebab is gemaakt van soja en wordt bij elkaar gehouden door verschillende bindende ingrediënten. Door het gebruik van verschillende vetten met verschillende smelttemperaturen is het ‘vlees’ nog steeds sappig als het gebruind en gesneden is.

Het 'unieke' aan de plantaardige spies, zegt Unilever, is dat het zich gedraagt als dierlijk vlees. De vegan versie laat zich net zo behandelen als 'echte' kebab: grillen op de spies, met dezelfde snelheid van garen en bruinen, en in dunne krullen schaven.

FoodNavigator - Unilever R&D tie-up develops vegan döner kebab that cooks vertically, mimics ?shaving and grilling behaviour?, 20 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #3
  • 22 sep '23
  • 14:20

Ik heb ook geen enkel voedingskundig vertrouwen hierin (minder nog dan diverse kant en klare vleesvervangers).
Overigens bleek uit een onderzoek in Duitsland dat een groot deel van de streetfood 'kebab' nep is.
In plaats van gelaagd opgebouwd snitvlees met vet, wordt vaak geplakt vlees (met water en fosfaat) en als tussenlagen goedkoop dierlijk eiwitpoeder gebruikt. Of goed vlees, om en om met een laag van dat poeder (zoals door Dunya in Polen, die ook 100% vlees aanbiedt, maar beiden als 'vlees' verkoopbaar).
Dat poeder met water wordt mogelijk ook vaak in worsten, vleeswaar gebruikt, en is niet te detecteren. Op beurzen voor de voedingsindustrie staan stands, waar dit uitgebreid aangeprezen wordt.... incl machines/ methodieken om dit te bereiken.

Sytske Barkhuis
  • #2
  • 21 sep '23
  • 13:18

Het zou fijn zijn als er ook duidelijk aangegeven zou worden wat de ingrediënten zijn.

Astrid Spijkers
  • #1
  • 21 sep '23
  • 12:28

En weer Soja............wat voor 'verschillende vetten' zitten er in, vast veel ongezonde.......jammer

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.