FlashDode bomen bron van leven

Het blijft hannesen met het kleine beetje natuur in Nederland, waar veel mensen in veel organisaties wat mee willen. Helemaal niks willen is er niet bij. Toch is niets doen, of noem het verwaarlozen, een optie. Bomen weghalen ten behoeve van de biodiversiteit kan. Maar bomen laten staan en liggen, daar is de biodiversiteit pas echt mee geholpen. Uit dood komt leven. Puur natuur.

Trouw - Al dat gezaag leidt nooit tot echt natuurlijk bos, 24 mei 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Eric-Jan Hoogendijk
  • #4
  • 25 mei '19
  • 8:42

.
Een waarheid als een bultrug. Alleen zal je die niet snel in een sparrenopstand terugvinden. Maar welke wijsheid wordt hier verkondigd die we 50 jaar geleden ook al niet wisten.

Worden nieuwe bosbeheerders na de universiteit nog wel ingewijd door de beheerder met MBO in wat een echt bos is anders dan cijfers en statistieken.

Astrid Spijkers
  • #3
  • 25 mei '19
  • 10:12

Ik denk dat die opleidingen niet meer zijn wat het geweest is Eric-Jan als je het artikel zo eens leest. Er zijn ook nog maar weinig mensen die ook alles van kruiden en planten in de vrije natuur afweten zonder er een boek voor nodig te hebben bijv.

Eric-Jan Hoogendijk
  • #2
  • 25 mei '19
  • 12:19

Astrid Spijkers, ik heb in 4 VWO nog met de hele biologieklas een dwarsdoorsnede van Terschelling gemaakt - geografisch en biotoop -. Zag een paar jaar geleden - op Google maps - dat het ven waar ik een dag tot aan mijn liezen in heb staan inventariseren inmiddels geheel omzoomd was door vakantiehuisjes. Ben bang dat er van de orchideeën in de naast het ven gelegen terrein niets meer over is.

Ik ben bang dat bosbeheerders tegenwoordig meer van kettingzagen en zagerijen weten.

Laatst werd geopperd dat er bospercelen voor publiek afgesloten moesten worden voor wandelaars en fietsers. De specht zou er door achteruitgaan. Gezien de "verschrikkelijke" drukte (NOT) in het bos op de paden (0,05% van het totaaloppervlak) denk ik toch dat er heel heel misschien iets anders de oorzaak is. Misschien wel de afwezigheid van dode bomen en onderbegroeiing.

Astrid Spijkers
  • #1
  • 25 mei '19
  • 13:07

Dat zou best eens kunnen. Ik woon hier in Poortugaal vlakbij het bos Valkesteijn, ontzettend mooi en rustig, af en toe iemand met 1 tot 3 honden, die mogen, helaas, los lopen in dit bos, maar echt enorm druk is het daar ook niet. Maar wat ik hier wel zie is dat ze hier wel veel bomen (of delen van) die omgewaaid zijn of omgezaagd wel laten liggen. Langs de wandelpaden wordt regelmatig wel onkruid verwijderd, paden die niet aangelegd zijn worden ook vrij gehouden voor de hondenbezitters, zodat die wat meer apart van de wandelroutes kunnen lopen, maar tussen de bomen blijft veel onkruid en lage begroeing wel staan. Het is hier daarom vaak een drukte wat vogels betreft, van mezen, koekoeks, spechten enz tot aan de buizerd en een paar andere roofvogels toe. Zelfs marters en herten lopen hier rond. Op afgesloten stukken staan vaak paarden en schapen te grazen, fazaneten, kieviten, noem maar op. Kikkers zitten er ook volop in de sloten.

Misschien is het het dorpse geaardheid dat men er hier meer van af weet hoe het in een bos hoort te zijn, geen idee, maar hier lijkt het wel te gaan zoals het hoort wat snoeien enz betreft. Het is iig een genot om hier te wandelen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.