0
Fotocredits: 'Vader en kind', Pixabay

Flash GezondheidDikke vaders kunnen dikke baby’s maken

Het lijkt erop dat overgewicht van de vader bij mensen en vetrijk eten bij muizen al vóór de conceptie de latere metabole gezondheid van hun nageslacht beïnvloedt.

Dat concluderen Duitse onderzoekers op basis van een analyse van data uit het LIFE child cohort, een databestand dat gegevens bevat van meer dan 3.000 gezinnen, aangevuld met een eigen experiment met muizen.

Tot nu toe was de aanname dat de overerving van gezondheidseigenschappen door genexpressie in de mitochondriën uitsluitend via het X-chromosoom van de moeder liep. Dat blijkt niet te kloppen.

De onderzoekers ontdekten dat ook het sperma van de vader een rol speelt via speciale kleine RNA-moleculen, mitochondriale tRNA-fragmenten (mt-tsRNAs) genoemd.

Het bleek dat het sperma van muizen op een vetrijk dieet tot nakomelingen leidde met een hoge gevoeligheid voor metabole aandoeningen, zoals obesitas en diabetes. Van de mannelijke nakomelingen (die het Y-chromosoom hebben meegekregen) vertoonde 30% intolerantie voor glucose en insulineresistentie. Die genetische aanleg moest dus wel van de vaders komen; andere factoren zoals het gewicht van de moeder of genetische en omgevingsfactoren waren uitgesloten.

Advies voor papa’s in spé: eet gezond, of in ieder geval niet vetrijk, om je kind niet al voor de geboorte te belasten met een erfelijke aanleg voor metabole ziekten.

ScienceDaily - Father's diet before conception influences children's health, 21 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.