3
Fotocredits: 'Got Milk?', Josh James

FlashDikke melk is duurzaam

Minder melk in de tank bij hetzelfde aantal koeien betekent dat de boer minder kosten maakt voor koeling en transport. Voordelig en duurzaam. De Dairy Campus in Leeuwarden bedacht een slim systeem, waarvoor de melk niet eens afgeroomd of gepasteuriseerd hoeft te worden. Indikken, met membranen, tot de helft van het oorspronkelijke volume. Het restproduct, zuiver water, kan dienen om bijvoorbeeld de melkstal te reinigen. Tel daarbij op dat het verwerken tot kaas van de ingedikte melk ook nog eens minder energie kost, en je vraagt je af waarom het niet eerder is bedacht.
Het verhaal gaat dat cognac net zo ontstaan is. Nederlandse (!) handelaren bedachten dat je de bederfelijke wijn van toen kon concentreren door die tot 'brandewijn' te destilleren en na vervoer naar onder meer Engeland weer aan zou kunnen lengen met water tot iets dat net zo sterk zou zijn als stevige wijn van nu. L'histoire se répète.

Nieuwe Oogst - Membranen halveren melkvolume bij boer, 14 mei 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #3
  • 17 mei '21
  • 19:05

Ps: Aanvoer van witte weidemelk vanuit Ierland en Duitsland wordt dus gemakkelijker dan ooit om de fabrieken hier te bevoorraden.

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #2
  • 17 mei '21
  • 19:05

Is de negatieve grondprijs al hoger dan de kwantumtoeslag?
Ik herinner me genoeg jaren dat dit bij menig melkfabriek niet het geval was.

Afstand van je boerderij tot aan melkfabriek was niet bespreekbaar. Dat was niet netjes om daarover te beginnen. Dat was niet solidair.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 17 mei '21
  • 16:45

Deze techniek is niet nieuw, echter via de leveringsvoorwaarden verboden door de melkfabrieken om te gebruiken. De moderne systemen zijn uitermate geschikt voor continue productie via melkrobots en kunnen fors kleiner zijn dan het hier voorgestelde systeem (meer gebaseerd op melkstal met hoge kortdurende throughput).

Daarnaast is het wel van belang om zeer schoon te werken en de membramen vaak te reinigen, immers aanwezige micro-organismen in de melk worden ook mee geconcentreerd en niet afgedood. Derhalve blijft goed reiningen apparatuur, het koelen en snel verwerken van belang.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.