1
Fotocredits: 'The Girls', Henrik Berger Jørgensen

FlashDikke Chinezen leven langer

‘Houd je BMI onder de 25’. Dat wordt mensen over de hele wereld al jarenlang verteld, maar omdat de BMI een beetje een onzin-maat is, is er veel kritiek op de Body Mass Index als gezondheidsindicator.

De index is gemaakt op basis van de gegevens van jongere mensen. Een groeiende stapel onderzoek laat zien dat ouderen met een wat hogere BMI langer leven dan mensen die op en onder de norm zitten. Nieuw onderzoek onder 27.000 Chinezen laat zien dat 80-plussers met overgewicht en zelfs lichte zwaarlijvigheid het langst leven. En dat zelfs als ze kanker hadden. Dat zou vooral te verklaren zijn door lage niet-cardiovasculaire sterftecijfers, suggereren de onderzoekers. In gewone mensentaal: vermoedelijk hebben zwaardere oudere Chinezen gevarieerder en beter gegeten dan dunnere. Beter eten weegt op tegen de schade van overgewicht door te veel eten.

NewScientist - People over 80 with ?overweight? BMI may have lower mortality rates, 2 mei 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 3 mei '22
  • 12:26

Wat Chinezen eten is niet wat wij hier bij 'de chinees' eten (Chinese eetgewoonten). Dus ga nou niet meteen iedere dag voor je ontbijt, lunch en diner naar de afhaal-Chinees.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.