15
Fotocredits: 'Vleeswaren', Schrift-Architekt.de

Flash GezondheidDie ‘twee plakjes ham’ en dat diabetesrisico

Overal doken in de media deze week 'twee plakjes ham' op. Dagelijks 50 gram bewerkt vlees (lees: 2 plakjes ham) eten, zou het risico op diabetes al verhogen.

De mediastorm was gebaseerd op een grootschalige studie, gepubliceerd in The Lancet. Hoofdonderzoeker Nita Gandhi Forouhi onderzocht met haar team van de Universiteit van Cambridge de relatie tussen vleesconsumptie en het risico op type 2 diabetes. Op grond van een metastudie van onderzoeken met in totaal meer dan 2 miljoen deelnemers, ontdekte het team dat de consumptie van elke 50 gram bewerkt vlees per dag het risico op diabetes met 15% zou verhogen, en elke 100 gram onbewerkt rood vlees met 10%. Ook werd een verhoogd risico van 10% gevonden bij een dagelijkse consumptie van 100 gram kip of kalkoen.

Hoewel zo'n bericht koren op de molen is van de media, plaatsen diverse experts een aantal kanttekeningen. Zo is de studie gebaseerd op observationele data en niet op gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken, wat de bewijskracht beperkt. Ook de methode van zelfrapportage is foutgevoelig. En hoewel er aanwijzingen zijn voor biologische aanknopingspunten (in de vorm van het heemijzer en zout in rood vlees en vleeswaren) en de resultaten consistent zijn met eerdere studies, gaat het nog altijd om associaties, niet om causale verbanden. In gewone mensentaal: het kan best zo zijn dat mensen die het beschreven eetpatroon hebben ook iets anders doen waardoor ze diabetes II krijgen.

Waar het onderzoek wél aan bijdraagt, is het groeiende besef dat minder vlees best een goed idee is, omdat we er vroeger echt niet zoveel van aten als na de Tweede Wereldoorlog.

NewScientist - Does eating meat really raise your risk of type 2 diabetes?, 24 aug 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Enno Veerman
Enno Veerman Onderzoeker en twijfelzaaier
  • #15
  • 5 sep '24
  • 9:21

Ik herhaal mezelf maar weer eens voor de zoveelste keer: correlatie is geen (als in: GEEN) bewijs voor causualiteit. Ik blijf hierover zeuren, want voordat je het weet worden de twee plakjes aangeklaagd vanwege Misdaden tegen de Menselijkheid. En ze zijn niet de enige.
- Herbiciden (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651323006139)
- Glyphosaat (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36552644/)
- Insecticiden (https://www.diabetesandenvironment.org/home/environmental-chemicals/pesticides)
- PFAS (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/)
- Luchtverontreiniging (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4306726/)
- Fijnstof (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2773049222000241
- Klimaatverandering, de Moeder van alle Kwaad (uiteraard) (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10963985/#:~:text=The one-degree Celsius rise,mellitus and gestational diabetes Mellitus.)
- alcohol (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9102893/,(matige alcohol consumptie beschermt, dat dan weer wel!) (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2768203/)
- zitten (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4364419)
- roken (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5429867/)
- zout (https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(23)00118-0/)

Allemaal verhogen ze het risico op DMT2, is aangetoond door wetenschappers die ervoor geleerd hebben, het moet dus wel waar zijn.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #14
  • 28 aug '24
  • 10:10

'Research causes cancer in rats'
(en blijkbaar ook diabetes)

Vind ik nog steeds grappig ;-)

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #13
  • 26 aug '24
  • 17:40

Aansluitend bij Yneke's #12 en Stephan Peters, lees nog even terug welke discussie we in 2015 al voerden toen de kankerorganisatie IARC met nagenoeg hetzelfde nieuws kwam:
- in Dit is de Dag zei ik er wat ondeugends over: het is beleid.
- in de NRC rekende Martijn Katan even voor waar de storm in het glas water over ging: van 5 naar 6% kans op kanker.

Yneke Kootstra
Yneke Kootstra Humane gezondheid
  • #12
  • 26 aug '24
  • 16:40

Ik vond de reactie van Stephan Peters op LinkedIn op dit onderzoek wel heel verhelderend:

'Meat increases the risk of type 2 diabetes by 15%'. This is marginal.

A bit of perspective:

Being overweight increases the risk by 290%
Being severely overweight increases the risk by 1700%

Sustainability agenda gives bias to nutrition science

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #11
  • 26 aug '24
  • 14:43

De enige conclusie die ik met grote zekerheid hier uit trek is: van eten ga je dood. Vroeger of later.
Van niet eten ga je ook dood, maar wel veel sneller.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.