0
Fotocredits: 'Kok in de keuken', Pixabay

Flash GezondheidDiarree na restaurantbezoek? Dikke kans dat de kok ziek was

In de Verenigde Staten blijkt 40% van alle in restaurants opgelopen voedselvergiftigingen te komen door zieke medewerkers. Dat concludeerden Amerikaanse onderzoekers van de Centers for Disease Control (CDC), de nationale volksgezondheidsinstantie. De CDC onderzocht in totaal 800 meldingen van voedselvergiftigingen uit de periode 2017-2019 die geassocieerd waren met 875 horecagelegenheden.

De onderzoekers konden van 500 uitbraken de oorzaak herleiden: 205 uitbraken bleken gerelateerd aan zieke restaurantmedewerkers, zoals koks en bediening. Andere veelvoorkomende oorzaken waren onvoldoende garing, onjuiste verwarming of koeling en kruisbesmetting.

Het norovirus, dat voor braken en diarree zorgt, was de schuldige in 47% van alle gevallen. De salmonellabacterie was de tweede in de rij, met 19% van alle gevallen.

Zieke medewerkers blijken tóch naar hun werk te komen omdat ze niet weten dat ze besmettelijk zijn, omdat een duidelijk ziektebeleid ontbreekt, of omdat ze niet uitbetaald krijgen bij ziekmelding. Niet verstandig overigens om als restaurant het risico op besmetting van klanten te nemen, want als je een voedselvergiftigingsclaim aan je broek krijgt, dan ben je pas echt de sjaak.

Washington Post - Access Denied, 2 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.