Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
1
Fotocredits: 'Groentespies', via Pixabay

FlashDenen gaan klimaatgoed eten

Gezonde voeding alleen is geen goed eetadvies meer. Voedsel heeft immers een belangrijke klimaatimpact volgens de meest gebruikte klimaatmodellen. Daarom ontwikkelt de definitie van gezond eten door de officiële gezondheidsinstanties zich razendsnel tot iets nieuws: klimaatgoed eten. In Nederland zag je dat ook al. De Gezondheidsraad haalde één vis uit de Nederlandse aanbevelingen. Niet omdat dat gezonder is (juist niet vermoedelijk), maar omdat het beter voor het klimaat is.
Op Foodlog bespraken we onlangs of we weten hoe een eenheid klimaatgoed eten moet worden berekend. Het antwoord is nee. Daarom is het voorlopige antwoord van de autoriteiten dat zo weinig mogelijk dieren eten het beste is. Met wetenschap heeft het nog weinig van doen.

Twitter - Gunhild A. Stordalen on Twitter, 10 jan 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #1
  • 11 jan '21
  • 15:06

Ook verspilling voorkomen heeft een aanzienlijke invloed volgens het Deense artikel: "Tot 30 procent van het voedsel wordt weggegooid. Onderzoekers schatten dat de uitstoot van broeikasgassen door voedsel met 12-13 procent kan worden verminderd als voedselverspilling wordt verminderd." Dit kun je altijd doen zonder je zorgen te maken of je klimaateenheid goed eten goed is berekend.
Over die klimaateenheid hoef je je ook geen zorgen te maken bij het verminderen van de consumptie van 'pretvoedsel' (dranken en snacks) die een klimaatimpact heeft van 26% in het Deense dagelijkse dieet. Zie tabel 5
Dat aandeel wordt waarschijnlijk nog een stuk groter wanneer de verschillen tussen omzet en toevoeging en de impact van kort en langlevende broeikasgassen eens goed worden opgenomen in de rekenmodellen:
Belle en het methaanmysterie

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.