0
Fotocredits: 'Delivery Hero receptie', Delivery Hero

Flash Dagelijkse KostDelivery Hero verliest 15% waarde door dreigende kartelboete

De Duitse maaltijdbezorger Delivery Hero vreest een boete van meer dan €400 miljoen van de Europese Commissie wegens schending van de kartelregels. Kartels zijn verboden prijs- of marktafspraken waarmee bedrijven de consumentenprijs op kunnen drijven. De Commissie beschermt consumenten tegen zulke praktijken.

De dreiging van de boete leidde tot een daling van de beurswaarde van bijna 15%.

Net als andere maaltijd- en flitsbezorgers haalde Delivery Hero de afgelopen jaren grote bedragen aan investeerderskapitaal binnen. Het bedrijf zette alles op alles om zo snel mogelijk te groeien en zo veel mogelijk marktaandeel voor de neus van concurrenten weg te kapen. In Europa is Delivery Hero een directe concurrent van het Nederlandse Just Eat Takeaway (het moederbedrijf van Thuisbezorgd). Maar sinds de coronapandemie is de vaart uit de groei en hebben bezorgdiensten het moeilijk.

De Europese Commissie vermoedde dat het bedrijf verboden afspraken had gemaakt en startte daarom in 2022 al een onderzoek. Het deed toen invallen bij het Berlijnse kantoor van Delivery Hero en bij maaltijdbezorger Glovo in Barcelona. Glovo was kort daarvoor door Delivery Hero overgenomen. De twee bedrijven zouden verboden afspraken hebben gemaakt over het verdelen van markten en wegkopen van elkaars personeel.

Delivery Hero reserveerde eerder al €186 miljoen voor een boete, maar gaat dat bedrag nu “aanzienlijk verhogen,” aldus het FD.

Bloomberg - Bloomberg - Are you a robot?, 9 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.