Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
4
Fotocredits: 'Jonge varkens', Pixabay

FlashDeense varkensboeren tegen steun aan varkensboeren

Varkenshouders in vooral Duitsland en België hebben het bar slecht; ook met de Franse en Nederlandse gaat het niet geweldig. Ze produceren tegen prijzen die boven de opbrengst van een varken in het slachthuis liggen. Dat is het resultaat van de wegvallende export naar de wereldmarkt - en met name China - door de Afrikaanse varkenspest die in de EU is geconstateerd. Ook Corona doet een duit in het zakje omdat er minder varkens geslacht kunnen worden als gevolg van slachtpersoneel dat niet mag werken. Europese regeringen willen daarom hun boeren steunen. Niks daarvan, zeggen de Denen. Dat houdt kwakkelende boeren in de benen die toch moeten afvallen.
Laat de markt de varkenshouderij nou maar saneren, zeggen de Denen. Zo komen er vanzelf minder en blijven de beste over.

Nieuwe Oogst - Deense varkenshouders tegen EU-marktinterventie, 7 feb 2022
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
 • #4
 • 8 feb '22
 • 21:32

'From farm to fork' zonder subsidie?
Ik denk niet dat deze Franse boer uit Villiers zit te wachten op subsidie voor zijn handjevol varkens. De meeste winst zit in de bewerking en directe verkoop van zijn producten. Ook ingewanden, varkenskop, poten en bloedworst worden in geld omgezet, wat bij ons helaas niet past binnen de mooie plaatjes van de kookboekjes. Hieronder actuele prijzen van varkensvlees zoals te koop bij een Franse 'de la ferme à la fourchette' boerderij:

Filet Mignon 17,95€/kg
Gebraden filet 15,95€/kg
Ribstuk, filet of lende 14,95€/kg
Rouelle 13,95 €/Kg
Hele of gesneden borst 7,55 €/Kg
Schenkel 7,95€/kg
Nier 5,95€/kg
Lever - heel hart of in plakjes 5,95€/kg
1/2 kop 3,95€/kg
Voeten 1,95€/stuk
Bloedworst 19,95€/kg
Landpaté (bakje van 500 ml) 5,95€/stuk
Paté de tête (bakje van 500 ml) 6,95€/stuk
Rillons de Touraine 18.95€/K

Bron: prijslijst van La Ferme de Villiers.

La Ferme de Villiers, is een familiebedrijf met runderen, pluimvee en varkens. (foto's). De boerderij zorgt voor lokale productie met respect voor het milieu en biedt rechtstreekse verkoop van vlees op de boerderij, zonder tussenpersonen. De slager op de boerderij werkt samen met particulieren en professionals in de regio.

Matthijs Mahler
 • #3
 • 8 feb '22
 • 8:39

#2 Lopende leveringscontracten?

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
 • #2
 • 7 feb '22
 • 21:40

'Ze produceren tegen prijzen die boven de opbrengst van een varken in het slachthuis liggen.'
Van telefoneren tot autorijden en van brood tot hagelslag of drinkwater lopen de prijzen mee (omhoog) met de kostprijs. Een varken is toch ook een product, wie houdt dat bij de varkens tegen? Het lijkt soms wel een spel om steeds meer subsidie uit te lokken.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #1
 • 7 feb '22
 • 18:27

De Europese zegt ook nee (net als Duitsland en Nederland), omdat de nationale overheden maar moeten besluiten wat ze doen. De Franse overheid steunt haar varkenshouders omdat anders 30% zou verdwijnen. Andere landen zouden hun markt natuurlijk graag hebben gepakt. Frankrijk kan echter met eigen varkens toe en wil de boel liever lokaal houden. Ze verkopen geen karkassen of vlees, maar alleen worsten en andere verwerkte producten met meer marge.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.