2
Fotocredits: 'Landbouw in Nederland', Bastian

FlashCorrespondent denkt het beter te weten

Nederlandse boeren en vooral de tuinders juichten toen de bekende natuurfilmer David Attenborough Nederland lof toezong om zijn intensieve landbouw. Dat gold in het bijzonder voor de Nederlandse tuinbouw. Maar volgens Correspondent Thomas Oudman klopt dat niet. Volgens hem draait de Nederlandse land- en tuinbouw op import van veevoer, kunstmest en fossiele brandstof. Dat is waar. Maar daardoor is'ie nog niet minder efficiënt dan elders. Juist omdat Nederland een heel duur productiegebied is en toch voornamelijk exporteert, halen we gegarandeerd het maximum van een hectare. Attenborough heeft toch gelijk, maar het probleem blijft: geen landbouw is het best voor de natuur. Dan hebben we alleen niets te bikken. Zo weinig zo intensief mogelijk is daarom second best vindt ook het WWF.

Correspondent - Beste David Attenborough, mooie Netflixdocu. Jammer dat uw ?oplossingen? de natuur alleen maar verder vernietigen, 30 okt 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 31 okt '20
  • 11:04

Jopie, daar heb je natuurlijk een punt: energie wordt vergeten.

Een ieder die dit leest, zou ik jouw tekst Moderne landbouw is verre van efficiënt willen aanbevelen want daar staat precies uitgelegd wat Oudman er even bij had kunnen pakken om te ontdekken wat landbouw is: een dilemma.

Overigens: hoeveel land en energie heb je nodig om de tomaten, komkommers en paprika's die we nu in kassen telen vanuit open teelt bij consumenten in heel Europa te krijgen? Idem voor een minder efficiënte landbouw.

Jopie Duijnhouwer
  • #1
  • 31 okt '20
  • 5:45

Thomas Oudman wordt hier wel makkelijk afgeserveerd. En waar de Nederlandse landbouw het meest efficiënt is per vierkante meter, is die tegelijk het minst efficiënt per eenheid energie. Die twee zijn niet zomaar even van elkaar los te koppelen. De effecten op de omgeving zijn beide bijzonder groot.
Als het grote energieverbruik van de gastuinbouw niet langer geleverd wordt door fossiel gas, maar door duurzame energie uit Nederland, heb je de poppen aan het dansen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.