4
Fotocredits: 'Graaskippen', Fam. de Wit

FlashComputergestuurd kippenhok

Van de koeien trekken de kippen zich niks aan, maar op het gras zijn ze dol. Ze leggen graaseieren. In de wei pal naast de A12 staat hun hypermoderne kippenhok. Met zonnepanelen, computergestuurd en op wielen. Zelfrijdend is het hok (nog) niet: voor vers gras rijdt de boer wekelijks het hok een eindje verder. 's Nachts gaan de kippen op stok en de deurtjes toe. Tegen de vos, hermelijn en menselijke kippendieven.

AD - Deze boer heeft een rijdend kippenhok met zonnepanelen: 'Mijn beestjes hebben alle ruimte. Dat proef je in het ei', 3 jul 2020
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
 • #1
 • 4 jul '20
 • 19:33

Ah, dus dit zag ik van de week staan vanuit de auto. Ik dacht al dat is geen moderne doorloopwagen om de koeien in te melken. Ik moest denken aan een kippenwagen maar, vond hem erg nieuw en duur ogen daarvoor.

Overigens hoorde ik in 2014 vanuit Joel Salatin zijn mond voor het eerst over een kippenwagen die op Polyface actief was. Joel was over 1 ding heel helder: Je moet koste wat kost de 1ste en 2de nacht de gehele nacht aanwezig zijn om de kippen, alle 250, stuk voor stuk te leren dat ze in de wagen op stok moeten gaan. Want anders heb je die kip niet meer na een paar nachten....
Joel noemde een bruiloft of een begrafenis ondergeschikt aan de prioriteit van de 1ste en de 2de nacht. Je moet er zijn en je moet je kippen opvoeden, anders wordt het niets.

Er staan al meerdere kippenwagens in Nederland: Hoe zijn de ervaringen?
@Boerbart nov 2014

mobiele-kippenren-bij-landwinkel-pek-in-langerak maart 2020

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
 • #2
 • 4 jul '20
 • 19:39

chickens on polyface vanaf minuut: 04:00.

Overigens over jaarrond loslopende kippen op de boerderij was Joel ook duidelijk: Hoe stom kun je zijn inzake wormen en ziekten. JE MOET BLIJVEN VERPLAATSEN en RUSTTIJD inbouwen voor de grond om het allemaal gezond te houden.

Was een leerzaam weekend in 2014.

Gidi Smolders
Gidi Smolders Land- en tuinbouw
 • #3
 • 5 jul '20
 • 23:28

Een biologische veehouder uit Nooitgedacht had 20 jaar geleden al een mobile kippenkar met legkippen tussen de koeien. Hij verplaatste die om de paar dagen om 'vers' gras te houden.

Frank Luttels
Frank Luttels Food- en agri-economie
 • #4
 • 6 jul '20
 • 16:37

Wij verkopen voor tientallen van die mobiele kippen units inrichting per jaar, gaan als een speer in Duitsland, Oostenrijk en ook Zwitserland begint mee te doen.
Als je een goede ligging hebt langs een drukke doorgaande route kan het zeker een leuk centje opleveren, goede extra voorwaarde is chauvinistisch volk dat graag lokaal koopt, hebben we in Nederland maar beperkt.
In Nederland is zo'n wagen vaak gekoppeld aan een zorg/dagbestedings tak, die dan eigenlijk voor de financiƫle dekking zorgt.
mobiele kippenstal

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.