Een ingrediënt gemaakt van de coca-plant, je-weet-wel die plant waar ook cocaïne van gemaakt wordt en ooit de naamgever van Coca-Cola was, kan de hoeveelheid suiker in drankjes met wel 40% verminderen. Dat beweert het Canadese bedrijf Power Leaves.
Door de cocabladeren te bewerken met ethanol en gezuiverd water, maakt Power Leaves er zijn product Coca X van. Een derde partij checkt nog of alle psychoactieve elementen uit het product zijn gefilterd.
Coca X is een smaakversterker. Het versterkt de zoetheid en vermindert de bitterheid van een product. Met Coca X hoeft er minder suiker aan een drankje te worden toegevoegd.
Pure Leaves wil vooralsnog energiedrankjesproducenten als klant. Coca X kan de zoete smaak van suikerhoudende energiedrankjes versterken en het bittere van de cafeïne verbloemen.
Het bedrijf zoekt niet de concurrentie met Coca-Cola op. “Ons doel is om eerst een goede naam te krijgen, zodat Coca-Cola ons gaat beschouwen als een potentiële partner, in plaats van als een concurrent”, legt CEO Pat McCutcheon uit op FoodNavigator. Dat is slim, want klassieke Coca-cola bevat nog steeds veel suiker.
Opvallend is natuurlijk dat Coca-Cola, het bedrijf dat al sinds 1892 met cocabladeren werkt, zelf nog niet eerder op het idee is gekomen om de smaakversterkende eigenschappen van cocablad te gaan exploiteren.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.