Frank, er is nergens beschreven hoeveel stikstof door uit-/afspoeling en denitrificatie uit natuurgebieden verdwijnt.
Cacaofabriek Cargill Aurora in Zaandam stoot jaarlijks tientallen tonnen ammoniak uit, maar vertelde dat tot voor kort niet aan de autoriteiten. Bovendien zit er volgens de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied te veel ammoniak in de rook van de fabriek. Het bedrijf stoot net zoveel 'boerenstikstof' (NH3) uit als 30 koeienboeren, maar de handhavers letten gewoon niet op.
Hoe is het mogelijk dat een bedrijf jaarlijks 59.000 kg ammoniak nabij N2000 illegaal uit kan stoten (gelijk aan de emissie van 30 bedrijven) omdat de Omgevingsdienst ‘de milieujaarverslagen slechts handmatig en steekproefsgewijs controleert’. https://t.co/Pl0nlTk84p
— Hermen Vreugdenhil (@H_Vreugdenhil) November 22, 2021
Frank, er is nergens beschreven hoeveel stikstof door uit-/afspoeling en denitrificatie uit natuurgebieden verdwijnt.
#7 Piet, " Er wordt aangenomen dat er bij natuurgebieden geen stikstof verdwijnt door uit-afspoeling en denitrificatie." Waar heb je dat vandaan?
Maar flink achter een half stikstofverhaal blijven aanlopen. Men doet het voorkomen dat stikstofdepositie in natuurgebieden accumuleert. Er wordt aangenomen dat er bij natuurgebieden geen stikstof verdwijnt door uit-afspoeling en denitrificatie. Uit-/afspoeling van stikstof en denitrificatie vindt alleen maar plaats bij landbouwgronden....... En bij natuurgebieden mag er geen sprake zijn van uit-/afspoeling naar grond- en oppervlakte water en denitrificatie van stikstof. Hoe krom wil je het hebben.? Er is geen enkele verificatie of validatie waarmee is aantoont dat er sprake kan zijn van schade door stikstof in natuurgebieden. Wanneer worden er eens grondmonsters in natuurgebieden genomen die dat wel kunnen aantonen.? Het huidige stikstofverhaal dat op burelen en in de media rondzingt is maar een half verhaal en staat los van de werkelijkheid. De combinatie snelweg A1 en natuurgebied het Naardermeer tonen dat ook aan.
Mooi, dan houden we Isover de komende tijd ook goed in de gaten. Ook nog nieuws van de procedure die loopt tegen de Amercentrale?
Hermen, er zit geen complot achter. Cargill bedoelt te verwijzen naar de oude bijzondere regeling in de NER. Die heeft nooit rechtstreekse werking gehad. Is dus juridisch flauwekul (maar wel slim als PR).
Isover ligt bij ons ook onder het vergrootglas maar die heeft hoge historische rechten (1994).
Binnenkort gaat de emissienorm van ammoniak van 30 mg/Nm3 drastisch omlaag. Dan moet Isover ook aan de bak. Dus beide gevallen hebben niets met elkaar van doen....
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.