Een tiental Belgische biogas- of vergistingsinstallaties gaat de komende tijd de salmonellachocolade van Barry Callebaut verwerken, schrijft De Tijd. Chocola is gewild in de verwerkingssector, omdat het een vet- en energierijke grondstof is. Je kunt er meer biogas mee maken dan met aardappelresten of varkensmest. Toch kieperen de verwerkers niet meteen alle chocola in hun vergisters, dat zouden de bacteriën maar 'indigestie' opleveren. "Een mens heeft evenwichtige voeding met eiwitten, koolhydraten en vetten nodig. Dat is ook delicaat voor bacteriën. Geef die elke dag alleen friet, mayonaise en chocolade en dan liggen ze na twee weken op hun gat. Dan werkt het niet meer", zegt Tore Content, directeur van Febiga, de federatie van vergistingsbedrijven.
Een ton chocolade levert zo'n 1.000 kubieke meter gas dat via warmtekrachtkoppelingsinstallaties ongeveer 1.500 kilowattuur groene elektriciteit oplevert. De salmonellachocoladeberg van Barry Callebaut wordt geschat op minstens 1.000 ton. Dat levert genoeg stroom om 500 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.
En de salmonellabacterie? "Die komt terecht in het digestaat - het materiaal dat overblijft na vergisting – en wordt gedood door het een uur op 70 graden te verwarmen. Het digestaat wordt dan gedroogd en verwerkt tot bijvoorbeeld mestkorrels die in tuincentra of op wijngaarden terechtkomen."