1
Fotocredits: website Barry Callebaut

FlashChocolade in de vergister

Honderden tonnen chocolade belanden in de vergister is. De chocolade is afkomstig van de grootste chocoladefabriek ter wereld. Chocoladefabrikant Barry Callebaut ontdekte vorige week salmonella in een productiebatch in de fabriek in het Belgische Wieze.

Alles gaat naar de vergister, ook de chocolade die de fabrikant leverde aan andere fabrieken en voedingsbedrijven. De meeste van deze chocoladebedrijven liggen ook uit voorzorg stil. Het grootste probleem zijn de leidingen en machines die mogelijk geïnfecteerd zijn met de bacterie. Van de vloeibare chocolade uit onder meer tanks worden eerst blokken gemaakt. Daarna wordt alles gedemonteerd en gereinigd. En dus ook in andere fabrieken. De fabriek van Barry Callebaut start pas weer op als de analyse naar de oorsprong van de besmetting is afgerond. Gelukkig eten we in de zomer iets minder chocolade.

VRT - Heropstart Callebaut nog niet voor meteen: "Maandag starten we met opruimen van honderden tonnen chocolade" , 5 jul 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 6 jul '22
  • 19:49

Een tiental Belgische biogas- of vergistingsinstallaties gaat de komende tijd de salmonellachocolade van Barry Callebaut verwerken, schrijft De Tijd. Chocola is gewild in de verwerkingssector, omdat het een vet- en energierijke grondstof is. Je kunt er meer biogas mee maken dan met aardappelresten of varkensmest. Toch kieperen de verwerkers niet meteen alle chocola in hun vergisters, dat zouden de bacteriën maar 'indigestie' opleveren. "Een mens heeft evenwichtige voeding met eiwitten, koolhydraten en vetten nodig. Dat is ook delicaat voor bacteriën. Geef die elke dag alleen friet, mayonaise en chocolade en dan liggen ze na twee weken op hun gat. Dan werkt het niet meer", zegt Tore Content, directeur van Febiga, de federatie van vergistingsbedrijven.

Een ton chocolade levert zo'n 1.000 kubieke meter gas dat via warmtekrachtkoppelingsinstallaties ongeveer 1.500 kilowattuur groene elektriciteit oplevert. De salmonellachocoladeberg van Barry Callebaut wordt geschat op minstens 1.000 ton. Dat levert genoeg stroom om 500 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.

En de salmonellabacterie? "Die komt terecht in het digestaat - het materiaal dat overblijft na vergisting – en wordt gedood door het een uur op 70 graden te verwarmen. Het digestaat wordt dan gedroogd en verwerkt tot bijvoorbeeld mestkorrels die in tuincentra of op wijngaarden terechtkomen."

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.