0
Fotocredits: 'Fish and Chips', sstrieu

Flash Dagelijkse KostChippies te duur voor gewone Britten

Twee wereldoorlogen hielpen fish and chips de Britten door. Maar de huidige inflatiegolf is zelfs voor het goedkope basisvoedsel niet bij te benen. De fish and chips-winkels, liefkozend 'chippies' genoemd, sluiten de deuren.

De prijs van hét basisingrediënt, aardappelen, verdubbelde naar £20 voor een 25-kilo zak. Chippies hielden het hoofd al ternauwernood boven water, zegt Andrew Crook, voorzitter van de National Federation of Fish Friers. Een portie fish and chips werd het afgelopen jaar gemiddeld £1,44 ofwel bijna 20% duurder en kost nu zo'n £9. Niet alleen de aardappelprijs explodeerde, ook de kosten van vis, bakolie en de elektriciteit voor de frituur.

Hoewel Groot-Brittannië voor 90% zelfvoorzienend is met zijn aardappelen, was de Britse aardappeloogst vorig jaar kleiner dan normaal, deels als gevolg van de droogte. Aardappelen zijn dan ook niet alleen voor de chippies duur, ook de consument moet aanzienlijk meer neertellen voor zijn piepers, aldus The Guardian. Het Office for National Statistics kwam tot een stijging van 24,8% van de aardappelprijzen.

De aardappels dan maar elders vandaan halen? Dat zit er niet in. In heel Europa is sprake van een aardappeltekort. Daarom kost ook een zak aardappelen uit Spanje of Cyprus gemakkelijk £30.

Zijn de aardappelprijzen op een all time high? Nee, in de zomer van 2013 waren ze nog veel duurder zoals dit grafiekje laat zien.

The Guardian - ?Shops will close?: soaring cost of potatoes batters British chippies, 29 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.