2
Fotocredits: Kreeft, Wallpaperflare

Flash VoedselketenChina kweekt vis en kreeft naast de woestijn

Het Chinese viskweekbedrijf Xinjiang Shi Shi Xian is erin geslaagd om in woestijngebied zeewateromstandigheden na te bootsen, schrijft de South China Morning Post. Op honderden kilometers van de oceaan worden aan de rand van de woestijn zeevissen gekweekt.

Geopolitieke spanningen, klimaatverandering, internationale conflicten; China is bezorgd over voedselzekerheid. Daar komen de (politiek gemotiveerde) zorgen om de voedselveiligheid van vis-, schaal- en schelpdieren nog bij sinds Japan is begonnen met het lozen van het Fukushimawater.

Voor een meer zelfvoorzienende, moderne landbouwproductie is China op zoek naar technologische doorbraken. Kunstmatige zeevruchtenkweek is er zo eentje. Chinese staatsmedia roemen dan ook de "voorbeeldfunctie" van de woestijnkweek.

Het is gelukt om 8 verschillende vissoorten te ontwikkelen in het woestijngebied, waaronder kreeften, grote garnalen en zeeoren. De zeevruchten worden eerst binnen opgekweekt in de ongeveer 60 binnenvijvers, voordat ze buiten uitgezet worden. Kassen moeten de temperatuurverschillen compenseren die tussen de gang van binnen naar buiten optreden.

"We maken gebruik van de zout-alkalische grond en passen het niveau van probiotica en andere micronutriënten die aan het water worden toegevoegd aan, om de verschillende zeewateromgevingen die nodig zijn voor verschillende rassen te simuleren," aldus projectleider Chen Jiazhen. Het zout-niveau benadert volgens Jiazhen het niveau van zeewater.

South China Morn. Post - King prawn, lobsters on offer as rural Xinjiang develops seawater aquafarming, 9 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #2
  • 11 sep '23
  • 21:02

Heerlijk om te eten, maar inderdaad totaal geen basis voor voedselzekerheid aldaar.

Wouter Klootwijk
  • #1
  • 10 sep '23
  • 9:34

China is bezorgd over voedselzekerheid voor de enorme bevolking. Het staat in het bericht hierboven. Maar wat nu in de woestijn gekweekt wordt is zo te zien pure dure luxe. Met kreeft voorkom je geen honger.
En met zeeoren?
Een lekkernij met wonderlijke geneeskracht en andere eigenschappen voor Chinezen die het zich kunnen veroorloven.
Lees nog eens Nick Trachet, alweer acht jaar geleden op Foodlog:
https://www.foodlog.nl/artikel/culinair-ontdekt-zeeoor/

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.