3
Fotocredits: 'Jack Ma', ITU Pictures

Flash‘China groeit niet hard genoeg’

Te machtig geworden met een net te grote mond? Jack Ma had al bijna $50 miljard aan vermogen vergaard met zijn Alibaba online winkel- en boodschappencentrum en wilde er nog een dikke $20 miljard aan toevoegen door de beursgang van zijn online bank Ant Financial. Daags voor de beursgang bliezen de Chinese autoriteiten die af. Hij had het bestaande banksysteem in China - en daarmee de overheid - een pandjesbazen-mentaliteit verweten. Wie dat zegt, zegt eigenlijk dat ze te weinig geld creëren om de economie te laten groeien. En dat in China waarvan wij denken dat het de wereld overneemt. Het kan sneller volgens Ma, maar die kritiek wil de partijleiding - naar men zegt - niet horen. Nu is hij al twee maanden niet meer in het openbaar gezien. Vermoedelijk op dringend verzoek van de autoriteiten die hem ook in het land houden.

Time - What the Saga of Jack Ma Says About China Under Xi Jinping, 4 jan 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #3
  • 7 jan '21
  • 17:31

Piet Hermus #2 ''Als je ziet wat het China van Xi Jingping allemaal doet sinds corona in Hong Kong en met de hele wereld is daar de nieuwe koloniale macht. Wij staan erbij en kijken er naar. Mede door het genavelstaar naar onszelf.''

Het probleem is dat velen hartstikke veel geld verdienen in China, multinationals hebben massaal de productie naar China verplaatst omdat het daar goedkoper is en de regels minder strak zijn. Ook kun je in China met veel dingen wegkomen zolang je maar buigt voor de Chinese communistische partij. Daarnaast ligt de media ook met China in bed omdat vele kranten en nieuwszenders onderdeel zijn van grote holding die ook film studios bezitten die maar al te graag hun films aan het grote Chinese publiek wil laten vertonen.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #2
  • 7 jan '21
  • 12:06

Als je ziet wat het China van Xi Jingping allemaal doet sinds corona in Hong Kong en met de hele wereld is daar de nieuwe koloniale macht. Wij staan erbij en kijken er naar. Mede door het genavelstaar naar onszelf. Zie VS en zie hoe ook wij hier over muggen olifanten weten te maken. We neuzelen over futiliteiten en vergeten de grote lijn.

Als je ziet hoe dergelijke landen als China en Rusland met mensen omgaan die hun landsleiders aanspreken, vervolgens dan hun leven en spullen/dingen niet zeker zijn, dan lijkt dat op een Middeleeuwse koning hier die op basis van willekeur kon heersen.

Een van de redenen dat rijke mensen uit zo'n land of dictators van zulke landen hun geld bij ons stallen. Dat komt omdat de rechtsbescherming van eigendommen in het westen al sinds de Middeleeuwen hier het beste geborgd is. Zeker sinds de laatste paar eeuwen.

Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 7 jan '21
  • 11:39

De Volkskrant heeft achterhaald waar Jack Ma uithangt: Ma ‘omhelst ‘supervisie’ op een niet nader bekendgemaakte locatie’.

Met andere woorden: Ma wordt gedisciplineerd door de partij. "Dit maakte de Hongkongse krant Asia Financial Times woensdag op uit Chinese staatsmedia. Die staan bol van de verbale agressie tegen Ma Yun, de Chinese naam van de voormalige Alibaba-topman. ‘Supervisie omhelzen’ betekent niet dat Ma zich uit eigen beweging eventjes gedeisd houdt. De term heeft net zo’n omineuze lading als ‘therapie vakantiestijl’ en andere vriendelijke bewoordingen voor uiteenlopende vormen van informele detentie – in hotels, gevangenissen, partijkantoortjes of de eigen woning – waarmee de Communistische Partij zijn leden ‘disciplineert’," aldus de krant.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.