2
Fotocredits: 'Varkenspootjes', wikimedia

Flash PerspectiefChina beantwoordt heffing op EV’s met dure varkenspootjes

Maandag kondigde China aan een onderzoek te openen naar de invoer van te goedkoop varkensvlees uit de Europese Unie.

Vermoedelijk reageert China daarmee op de plannen van de Europese Unie om de invoer van elektrische auto's uit China aanmerkelijk zwaarder te belasten.
Dat doet de EU omdat ze vreest dat haar autoindustrie zich uit de markt prijst. Consumenten kiezen voor met staatssubsidies gemaakte Chinese EV's die veel aantrekkelijker geprijsd zijn dan auto's van Europese makelij.

Spanje, Denemarken, Nederland en Frankrijk zijn belangrijke exporteurs van varkensvlees naar China. Hoewel de exporten gedaald zijn nadat China zijn varkenspestprobleem onder de knie kreeg en die in de EU juist opspeelde, exporteerde de EU in 2023 voor €1,7 miljard. Vooral pootjes, oren en organen (nieren en harten) zijn geliefd onder Chinese consumenten; in kilo's is het aanbod veel beperkter dan varkensvlees, terwijl die producten in waarde per kilo aanmerkelijk duurder zijn. Omdat we er in Europa niet van houden, is de export naar China belangrijk als extra bijdrage aan de marge voor varkensslachters. Die hebben het op dit moment niet gemakkelijk omdat het aanbod varkens in de EU daalt.

De Europese Unie en China zitten elkaar regelmatig in de haren op handelsgebied. Als de EU een markt probeert te beschermen, dan slaat China terug met verhoogde importtarieven op andere producten.

De Chinese overheid probeert ook het aanbod van varkens vanaf eigen bodem te remmen. Producenten lijken zich daar weinig van aan te trekken omdat ze goede prijzen voorzien.

De Tijd - 403 Blocked , 17 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #2
  • 21 jun '24
  • 10:31

Zoals in het Flash-artikel al aangegeven: Nederland exporteert naar China vooral delen van het varken die we hier niet (willen) eten. Als dat afzetkanaal wegvalt, dan is dat geen goed nieuws voor de vierkantsverwaarding van het varken, en uiteindelijk ook niet voor de duurzaamheid van de varkensproductieketen, zie hier.

Iets vergelijkbaars geldt voor pluimvee: In China zijn ze dol op kippentenen, terwijl dat onderste deel van de kippenpoot hier als 'slachtafval' geldt.

Mijns inziens is export van dergelijke delen van geslachte dieren een goed idee: zo komt een groter deel van het dier terecht in de humane voeding, in plaats van in de verbrandingsoven

Frank Buurman
  • #1
  • 18 jun '24
  • 15:18

Laat ze alsjeblieft de wereld (en ons land) vernietigende bio industrie export uit Nederland stoppen! Iets dat onze corrupte politiek helaas niet kan bereiken...

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.