11
Fotocredits: 'Boerenprotest 1 oktober', Annika de Jong, FL Media

FlashCDA rekt de politiek op

Besluiten in een democratie neem je als volgt. Je laat mensen stemmen. Die kiezen 150 man in de Tweede Kamer. En die elite van 150 mag vervolgens van alles vinden, daarover compromissen sluiten en dat aan de stemmers opleggen. Dat heet politiek. Het CDA wil daar verandering in brengen. De partij wil plannen maken en regeren met groepjes stemmers. Nieuwe, opgerekte politiek. Belangengroepen mogen allemaal aan tafel komen. Wat daar uitkomt, willen zij dan toch weer opleggen aan de meerderheid van Nederland. LTO Nederland, de boerenkoepel die vroeger machtig was, zegt graag aan deze nieuwe vorm van democratie mee te willen werken.

Boerderij - Registratie - Boerderij.nl , 30 sep 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Gert van der Hoek
  • #11
  • 3 okt '20
  • 9:10

Tafels, allemaal prima. Maar wie zit er aan tafel? Het klimaat bijvoorbeeld poldert niet mee?
Dan worden we het aan tafel fijn eens, terwijl buiten de ontwikkelingen uit de hand lopen?

John van Kessel
John van Kessel Land- en tuinbouw
  • #10
  • 3 okt '20
  • 8:04

Vele zaken stranden nu op haalbaarheid. Het is zelf al moeilijk om een stipje te plaatsen op te horizon en er te komen laat staan dat je voor anderen een stipje op de horizon plaatst. De meest gekke routes en deadlines worden bedacht met een gigantische weerstand tot gevolg. protesten en rechtszaken zijn aan de orde van de dag.

overleggen aan tafels waardoor wel doelen wel haalbaar worden zou veel goed doen en brengt voor iedereen rust.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #9
  • 2 okt '20
  • 10:15

de rechte rug van wilders
Als er in hoofdzaak mensen gekozen worden die de kiezers naar de mond praten moet je ook niet verwachten dat ze daarna een sterke mening hebben en daarvoor gaan staan, degenen die wel en eigen mening hebben en er vierkant achter blijven staan vinden we eigenwijs en die worden niet gekozen.
In het geval van Wilders hielden de beloften stand totdat de zon opkwam in 2011.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #8
  • 2 okt '20
  • 10:09

Het lijkt mij nog altijd het handigst als politieke partijen hun visie op ons land duidelijk communiceren: waar willen we heen, hoe willen we dat bereiken, waar liggen onze prioriteiten. Een duidelijke stellingname maakt het voor de kiezer gemakkelijker om een keuze te maken voor een partij die bij zijn/haar eigen ideeën past. Hoe dat, na kabinetsformatie, in concrete situaties uitpakt blijft dan afwachten, maar in elk geval is de visie van elke coalitiepartij helder.
Nu worden er in verkiezingstijd te vaak gratuite uitspraken en beloftes gedaan om kiezers te trekken; dat helpt niet om het vertrouwen in de politiek te vergroten.

Astrid Spijkers
  • #7
  • 2 okt '20
  • 9:17

#4 Jaap: idd, wij kiezen wie op die stoeltjes mogen gaan zitten, maar het probleem is dat zodra ze gekozen zijn ze een draai van 19- graden draaien en wij er niks meer aan kunnen doen, pas 4 jaar later kan dat weer. Via referanda kunnen wij bater onze werknemers sturen wat ze daar in Den Haag besluiten, want zij werken voor ons en niet andersom. De enige die ik dat nog heb horen zeggen is Wilders en Baudet(ofwel PVV en FvD) want ik kijk niet direct naar de persoon zelf, maar waar de partij voor staat.
Wil niet zeggen dat zij ook geen draai van 180 graden kunnen maken als ze eenmaal op hun stoel zitten, maar als je dan referanda's kan maken hebben wij ook een zegje.
Alleen jammer dat ze weer een minimale opkomst percentage erbij halen, dan zouden ze kiezen weer moeten gaan verplichten, maar dat zoen ze natuurlijk niet.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.