0
Fotocredits: Minister Van der Wal, Debat stikstof 24 feb 2023, Tweede Kamer

Flash PerspectiefCDA gijzelt ook tweede debat stikstoftransitiefonds

De Tweede Kamer debatteerde gistermiddag voor de tweede keer over het stikstoftransitiefonds. Het kabinet wil ruim €24 miljard in een fonds stoppen om boeren uit te kopen, te helpen innoveren en een business model te ontwikkelen dat de hoge kosten van boeren in het Nederland van de toekomst via de markt terugverdient.

De Kamer wilde er niet aan omdat het CDA maar niet wil aangeven of de partij het kabinet door zal laten gaan met het regeerakkoord waarin 'onontkoombare' keuzen zijn geformuleerd voor natuur en de vervroegde datum (2030) waarop die volgens Van der Wal gerealiseerd moeten zijn.

Het CDA gijzelt het kabinet Rutte IV en de Kamer vond het progressieve deel van de Kamer over de daadkracht van minister Van der Wal. Zij ervoer voor de tweede keer dat zij geen lekker gedragen groen draagvlak krijgt voor haar transitiefonds.

De oppositie in de vorm van PvdA (Joris Thijssen) en GroenLinks (Laura Bromet) wil geen blanco cheque tekenen zonder dat duidelijke doelen en de zin daarvan zijn vastgesteld.

Van der Wal vroeg de Kamer om vertrouwen. "Alsjeblieft, heb er vertrouwen in dat wij de juiste stappen zetten." PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand zei dat best te willen geven aan de bewindsvrouw als persoon, maar niet aan het kabinet: "Deze minister doet alsof haar neus bloedt, maar zij heeft het gewoon niet voor het zeggen. Het CDA heeft alle ruimte om de doelen opnieuw te formuleren. De Kamer wil eerst duidelijkheid, en daarna pas over dit wetsvoorstel stemmen."

Dinsdag aanstaande wordt over de instelling van het fonds gestemd. Omdat de door het CDA gegijzelde coalitie door partijdiscipline hoogstwaarschijnlijk voor zal stemmen, geeft de Tweede Kamer de blanco check naar verwachting toch af. Of de Eerste Kamer die vervolgens zal goedkeuren is onwaarschijnlijk vanwege bezwaren zowel op links als rechts. De coalitie kan niet rekenen op steun in de Eerste Kamer waar zij inmiddels ver in de minderheid is.

Tweede Kamer - Tijdelijke wet Transitiefonds landelijk gebied en natuur | Debat Gemist, 11 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.