14
Fotocredits: Ongecastreerd varken, FL Media

FlashCastratie niet langer nodig

Als je biggen niet castreert, loop je risico op berengeur. Dat merk je aan het vlees met berengeur. Het stinkt naar pisbakken en dat lusten mensen niet. Omdat in Duitsland sinds 1 januari castratie zonder volledige verdoving verboden is, ging een promovenda met de genetische crispr-cas-knipschaar aan de slag. Verdoven is een heel gedoe. Daarom wilde ze aantonen dat je het sekse-bepalende SRY-gen op het Y-chromosoom kunt uitschakelen. Dat deed ze met succes. De genetisch mannelijke biggen die dat opleverde, ontwikkelden vrouwelijke geslachtsorganen, maar geen berengeur of -gedrag. Geen castratie meer nodig dus. Toch zal het nog wel even duren voor de gencastratie aanslaat. In Europa is aanpassing van de wetgeving nodig. En of de consument het vlees van de genetisch aangepaste beren wil kopen, is ook nog maar de vraag. Je kunt natuurlijk ook zeggen dat het vrouwenvlees was. De aangepaste mannen worden technisch immers vrouwen.

Boerderij - Genetische verandering maakt castratie big overbodig, 11 jan 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #14
  • 11 jan '21
  • 9:55

In het stukje in Boerderij staat: "Bij het onderzoek in het kader van een dissertatie werd gebruik gemaakt van Crispr-Cas, populair aangeduid als de genenschaar. Hiermee werd het zogenoemde Y-chromosoom in een deel van het varken uitgeschakeld. De dieren blijven mannelijk, maar met voldoende vrouwelijke geslachtskenmerken om castratie overbodig te maken, aldus de bevinding van de onderzoekers." Hierboven staat dat de 'genetisch mannelijke biggen' vervolgens 'vrouwelijke geslachtsorganen ontwikkelden'.
Dat vind ik allemaal heel onwaarschijnlijk: waarom zou je een subtiele techniek als Crispr-Cas gebruiken om het hele Y-chromosoom ('in een deel van het varken'???) uit te schakelen? Je kunt toch alleen het gen dat berengeur veroorzaakt wegknippen?
En kregen die genetisch mannelijke biggen een baarmoeder en eierstokken?

Kan Dennis Zeilstra misschien de achterliggende publicatie vinden?

Tedje van Asseldonk
Tedje van Asseldonk Land- en tuinbouw
  • #13
  • 11 jan '21
  • 10:36

Carolien #1 ik denk hier.

Tedje van Asseldonk
Tedje van Asseldonk Land- en tuinbouw
  • #12
  • 11 jan '21
  • 10:42

Als de big zou mogen kiezen... Op jongere leeftijd geslacht, verdoofd gecastreerd, onverdoofd of op deze manier, wat zou die doen? Ik denk dat mensen dit eerder op zichzelf gaan toepassen.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #11
  • 11 jan '21
  • 10:50

Dank je wel, Tedje!
Dat klinkt dus nogal als schieten op een mug met een kanon en niet meteen als een acceptabel alternatief voor castratie. Het op steeds jongere leeftijd slachten van vleesvarkens (door hogere groeisnelheid) heeft het risico op berengeur sowieso al behoorlijk gereduceerd. Aan de slachtlijn kun je door het karkas even te schroeien met een soldeerbout de eventuele 'stinkers' er al uit halen.
Die 'geslachtsconversie-ingreep' is misschien eerder (in de toekomst) geschikt om ongewenste mannelijke landbouwhuisdieren (bokjes, haantjes) te voorkomen.

Laura te Nijenhuis
Laura te Nijenhuis Levensmiddelentechnologie
  • #10
  • 11 jan '21
  • 11:00

Carolien Makkink Geen Dennis, maar ik had hem al gevonden. Lijkt erop dat de onderzoekers het seksebepalende deel van het Y-chromosoom uitschakelden door een specifiek domein te targeten. Ik heb niet echt verstand van gentechnologie maar dat klinkt wel subtieler dan "het hele y-chromosoom werd uitgeschakeld". Voor zover ik kan inschatten was het doel van het onderzoek vooral om uit te zoeken welke rol dit HMG domein in het gen speelt bij seksebepaling. De onderzoekers hebben het zelf niet specifiek over de berengeur, wel "This proof-of-principle study could assist in solving the problem of sex preference in agriculture to improve animal welfare."

Over de vrouwelijke geslachtsorganen staat er dit: "This resulted in the development of genetically male (XY) pigs with complete external and internal female genitalia, which, however, were significantly smaller than in 9-mo-old age-matched control females."

Edit - ik typte te traag en Tedje van Asseldonk was me voor, mijn link gaat naar hetzelfde onderzoek op een andere website.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.