0
Fotocredits: 'Waterfles', Pixabay via Pexels

Flash VoedselketenCalifornische waterbottelaar moet inpakken en wegwezen

In Californië mag een bronwaterbedrijf vanaf 1 november 80% minder water oppompen uit het stroomgebied van de Strawberry Creek in het San Bernardino National Forest. Het gaat om water dat verkocht wordt als Arrowhead Mountain Spring Water. Het moederbedrijf, BlueTriton, beweert dat dat de rechten van het bedrijf op het water wel meer dan 100 jaar oud zijn. De toezichthouder ziet dat anders en besloot tot “Cease and desist” (stoppen en ophouden). In 2021 haalde het bedrijf 176 miljoen liter water uit de bron. Het besluit is een grote overwinning voor lokale actiegroepen en milieuactivisten.

Veel van het Amerikaanse flessenwater komt uit Californië. Die staat heeft traditioneel gezien weinig wetgeving als het gaat over het gebruik van grondwater. Met dat in het achterhoofd is de beteugeling van BlueTriton des te opmerkelijker.

De casus gaat voornamelijk over de rechten van een waterbedrijf op een bron. In het geval van bijvoorbeeld het Franse bronwatermerk Perrier (een merk van Nestlé) moest het bedrijf de productie van water in het Zuiden van Frankrijk terugschroeven vanwege droogte. In de Vogezen besloot het merk Vittel (eveneens van Nestlé) zelf de productie terug te schroeven en van de Duitstalige markt te verdwijnen om imagoschade te vermijden.

Nu water schaars wordt, beginnen we ons af te vragen van wie het eigenijk is. Het komt natuurlijk uit de natuur. De exploitatie daarvan valt onder regels van de overheid. Nu de waarde van water oploopt naarmate het schaarser wordt, is te verwachten dat overheden hun spelregels aanpassen. In Californië is het besluit in ieder geval goed nieuws voor de vissen in de Strawberry Creek, want die hadden te lijden onder BlueTriton.

Independent - California orders bottled water company to stop drawing from springs on public land, 25 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.