0
Fotocredits: 'Aspergillus fumigatus', Petr Reischig, via Wikimedia

Flash GezondheidBurgerwetenschap moet aspergillus fumigatus leren kennen

Onderzoekers van Wageningen UR, het RIVM en Radboud UMC roepen Nederlanders op om hen in oktober en november te helpen bij het opsporen van de levensbedreigende schimmel Aspergillus fumigatus in de lucht. Het onderzoek is cruciaal om te ontdekken hoe de schimmel resistentie ontwikkelt tegen schimmeldodende medicijnen en hoe die resistentie zich verspreidt over het land.

Aspergillus fumigatus is een schimmel die voorkomt in composthopen en de longen van ernstig zieke patiƫnten kan infecteren. Dat kan een dodelijke infectie veroorzaken. De medicijnen die worden gebruikt om deze infectie te behandelen, bevatten azolen. De toenemende resistentie van de schimmel tegen azolen maakt deze medicijnen steeds minder effectief.

Kwetsbare patiƫnten met een verzwakt immuunsysteem of verminderde longfunctie zijn gevoeliger voor deze infectie. Om hen te kunnen behandelen, moet de verspreiding van azolen-resistente Aspergillus fumigatus worden teruggedrongen. Het onderzoek richt zich op het in kaart brengen van de aanwezigheid van resistente schimmelsporen in de lucht in Nederland.

Jou wordt gevraagd om gedurende 4 weken een val rond je huis te hangen. De verzamelde monsters worden gebruikt om het achtergrondniveau van resistentie in de lucht te meten en eventuele regionale verschillen vast te stellen. Het onderzoek biedt deelnemers een eenvoudige manier om bij te dragen aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek.

Alle schimmels verzamelen! - Resource online, 8 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.