0
Fotocredits: 'sake tasting', groucho, via Flickr

Flash Dagelijkse KostBuitenlanders redden Japanse sake

Slijterijen waar je de sake uit de automatenmuur kunt trekken, een universitaire opleiding tot sakeoloog en een officieel onderzoeksinstituut maken Niigata tot het wereldwijde centrum van de sake, aldus Trouw.

Samen met een budget om Niigata wereldwijd te promoten zijn het onderdelen van de succesvolle aanpak om de eeuwenoude saketraditie te beschermen waarvan het provinciale bestuur van de Japanse stad Niigata de vruchten begint te plukken.

Vroeger was het drinken van 'echte' sake, gebrouwen uit rijst, alleen voorbehouden aan de elite, dus de ‘gewone’ Japanner brouwde in het geheim sake uit zoete aardappelen, fruit of gierst. Tegenwoordig zijn er maar liefst 1400 brouwerijen die meer dan 20.000 soorten sake produceren. Maar niet helemaal toevallig is de regio van Niigata nou net van oudsher één van de beste locaties om rijst te verbouwen, vanwege het koele klimaat, de hooggelegen gebieden, sneeuwval en het frisse water.

Onder toeristen is Niigata inmiddels bekend als sake-walhalla. Dat komt goed uit, want de Japanners zelf drinken steeds minder. Tijdens de coronapandemie daalde de Japanse alcoholconsumptie flink. Dat leidde tot heel wat minder accijnsinkomsten. De Japanse fiscus lanceerde zelfs een campagne om de alcoholconsumptie van jongeren te vergroten. Niigata richtte de blik op het buitenland en strikt daar inmiddels sake-toeristen.

Trouw - In Niigata proberen ze de buitenlandse sake-liefhebber te verleiden. ?Het is een belangrijk stukje cultuur?, 3 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.