Hoe zou biergist zich gedragen in de ruimte? Met die vraag gingen onderzoekers van de Universiteit van Florida aan de slag.
Fermentatie is een essentieel onderdeel van veel producten die we eten, denk alleen al aan brood en yoghurt. Als we in de toekomst de ruimte in gaan, is het handig om te weten of en hoe we daar kunnen fermenteren. Eerder moest bijvoorbeeld wijn al de ruimtetest zien te doorstaan. Over het algemeen smaakt eten in de ruimte minder lekker met als risico dat we te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen.
De onderzoekers kozen voor biergist, omdat mensen al duizenden jaren bier maken en er veel kennis over bestaat. Ze stampten gerst tot wort en verdeelden de wort over 6 verschillende buizen. Aan alle buizen voegden ze het biergist-type Saccharomyces pastorianus toe. Drie buisjes dienden als controle en drie buisjes plaatsten de onderzoekers in een apparaat dat microzwaartekracht - gedeeltelijke gewichtloosheid, zoals in de ruimte - simuleert.
De microzwaartekracht had geen negatief effect op het aantal gistcellen of de levensvatbaarheid ervan. De fermentatiesnelheid nam juist toe, door constante suspensie: door het ronddraaien kon er geen bezinking plaatsvinden.
Wel produceerde de aan microzwaartekracht blootgestelde gist minder esters, de bijproducten van fermentatie die zowel gewenste als ongewenste biersmaken creëren. De lage estergehaltes kunnen in totaal juist leiden tot een betere kwaliteit, verwachten de onderzoekers.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.