2
Fotocredits: 'Wolf', Pixabay

Flash PerspectiefBrussel wil wellicht toch wolven weren

Misschien moeten we de wolf toch iets minder goed beschermen dan we nu doen. Met die opmerkelijke boodschap komt de Europese Commissie. Op dit moment valt de wolf onder de Europese Habitatrichtlijn en geldt de hoogste graad van bescherming. Wolven mogen in het wild niet worden gevangen, verstoord of gedood. Volgens Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, vormt de aanwezigheid van de wolf in sommige Europese regio's een gevaar voor de veestapel en mogelijk ook voor mensen. Ze spoort lokale en nationale autoriteiten aan om actie te nemen waar nodig. Onder de huidige EU-wetgeving is dat namelijk al prima mogelijk.

De Commissie nodigt bovendien iedereen, wetenschappers, boeren en burgers, uit om voor 22 september objectieve data aan te leveren over wolvenpopulaties en de impact van de wolf. Op basis daarvan zal de Commissie de beschermingsstatus van de wolf heroverwegen en waar nodig meer flexibiliteit introduceren “in het licht van de evolutie van deze soort”.

LTO Nederland is voorzichtig positief over de mogelijke herziening en verwelkomt de aandacht van de Commissie voor de schade die de groeiende wolvenpopulatie met zich meebrengt. Ook BBB-gedeputeerde Harold Zoet van de provincie Gelderland is positief en zegt dat de provincie haar ervaringen met Brussel zal delen.

Nieuwe Oogst - LTO en Gelderland positief over Europese versoepeling wolvenstatus, 5 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Nick Trachet
Nick Trachet journalistiek rond voeding en voedsel
  • #2
  • 6 sep '23
  • 9:45

Als geboren burger van Brussel kan ik u garanderen dat Brussel niets te doen heeft met beslissingen over wolven.

Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 5 sep '23
  • 23:57

Dat Ursula von der Leyen het voortouw neemt, is mogelijk minder verrassend tegen deze achtergrond: "It is a subject close to Von der Leyen’s heart after her pony, Dolly, was killed last September by a wolf that broke into a well-guarded compound in north-west Germany," schrijft The Guardian.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.