1
Fotocredits: 'Sunday roast', Jeff McNeill, via Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

FlashBritten bezuinigen op Sunday roast

De Sunday roast of het roast dinner is een Britse en Ierse traditionele maaltijd die bij voorkeur op zondag wordt genuttigd.

De maaltijd bestaat uit geroosterd vlees en geroosterde aardappelen. Bijgerechten zijn verschillende al dan niet geroosterde groenten, jus, sauzen (zoals appelmoes), Yorkshire pudding (in de oven gebakken pannenkoekenbeslag) en stuffing (vaak gemaakt van broodkruim en kruiden en bijvoorbeeld apart gebakken als balletjes).

Een hoop gerooster, gebak, en gebraad dus. Dat kost energie en dat merken de Britten. Een optie is om over te stappen van de oven naar relatief energiezuinige apparaten zoals airfryers en slowcookers.

Een andere optie is de roast dinner maar over te slaan. Uit een enquête blijkt dat 36% van de Britten door de stijgende levenskosten zich afvraagt of een roast dinner in het weekend nog wel een goed idee is. Onder jongeren tussen de 16 en 34 geeft zelfs 47% aan de geroosterde maaltijd te mijden. Dat vermijdingsgedrag is misschien ook toe te schrijven aan de uren tijd die in een echte roast dinner gaan zitten. Of dat zo is, blijkt niet uit de enquête.

The Guardian - UK cuts back on cooking Sunday roasts as energy bills soar, 28 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Nick Trachet
Nick Trachet journalistiek rond voeding en voedsel
  • #1
  • 28 feb '23
  • 14:11

Ze eten dat toch allemaal in de pub?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.