0
Fotocredits: 'Shot, anyone?', Javcon117*

Flash GezondheidBritse vrouwen bingedrinken het vaakst

Als je het over zware drinkers hebt, dan gaat het meestal over mannen. Dat blijkt ook uit het nieuwste OESO-rapport. Alleen in Amerika zit er niet veel verschil tussen de seksen, 26% van de mannen is een binge-drinker tegenover 21% van de vrouwen. Voor bingedrinken geldt de definitie bij één gelegenheid 60 g of meer pure ethanol drinken (gelijk aan 6 drankjes of meer).

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de club van industrielanden, vergeleek het alcoholgebruik in 33 landen. In Nederland drinkt gemiddeld 29% van de mannen zich eenmaal per maand het lazarus, bij de vrouwen is dat 11%. Gemiddeld komt je dan uit op 19%, wat ook het gemiddelde van alle OESO-landen is.

Onze zuiderburen drinken een stuk meer: het problematische alcoholgebruik ligt in België met 28% (37% van de mannen en 19% van de vrouwen) boven het gemiddelde. Binge-drinken komt in Roemenië, Denemarken, Groot-Brittannië en Luxemburg gemiddeld genomen voor beide seksen het meest voor, waarbij de Britse vrouwen de lijst met binge-drinksters aanvoeren (26%, tegen 45% van de Britse mannen).

Naast alcohol gaat het OESO-rapport ook in op andere gezondheidsindicatoren. Zwaarlijvigheidscijfers blijven stijgen: 54% van de volwassenen kampt met overgewicht en gemiddeld 18% heeft obesitas. Slechts 15% van de volwassenen eet 5 of meer porties fruit en groenten per dag. Ook doet slechts 40% aan ten minste 150 minuten matige tot zware lichamelijke activiteit per week. In Nederland is dat inmiddels 43,1%, door 20 jaar versnipperd beleid, legde de NRC onlangs bloot. De levensverwachting in de OESO-landen daalde tussen 2019 en 2021 gemiddeld met 0,7 jaar.

The Guardian - UK women top list of world?s biggest female binge drinkers, report finds, 8 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.