Onbegrijpelijk, nagenoeg alle tomatenconcentraat komt uit China, ook die van Heinz, heeft weinig met Italië, Spanje of Marokko te maken voor wat betreft de rode pizzabodem.
Britten maken zich op voor tomaatloze pastasaus en witte pizza. De Britse groente en fruit crisis treft naast de supermarkten namelijk ook de horeca. Italiaanse restaurants hebben het zwaar. De beste tomaten halen ze uit Italië, Spanje en Marokko, maar door het tekort zijn ze nu niet te krijgen.
De een verhoogt zijn prijzen, de ander zoekt naar alternatieven. Soms schrappen chefs de pomodoro (tomaat) helemaal van het menu. Ook tomaten uit blik zijn nu soms te duur. Kazen als ricotta, groente zoals courgettes of aubergines zijn de vervangers; met mate dan, want ook die zijn prijzig. De pizzabakkers proberen er maar een trend van te maken. Niks geks eigenlijk, pizza bianca is in (Zuid-)Italië een normale verschijning op de kaart.
Het zit de Brits-Italiaanse pasta en pizzabakkers de laatste jaren niet mee. Eerst de Brexit en de coronapandemie, nu de inflatie en de groentecrisis. "Het zijn moeilijke tijden [..] Ik zie geen licht aan het einde van de tunnel", verzucht Enzo Oliveri president van de Federazione Italian Cuochi UK tegen The Guardian.
Onbegrijpelijk, nagenoeg alle tomatenconcentraat komt uit China, ook die van Heinz, heeft weinig met Italië, Spanje of Marokko te maken voor wat betreft de rode pizzabodem.
Het is ook wel erg moeilijk om tomatensaus te maken.Iedereen die een balkonnetje heeft kan toch tomaten verbouwen. Je hoeft erniet eens zaad voor te kopen. Een bakje ernaast met basilicum en een met oregano. De laatste is een vaste plant.
Wat vréselijk voor die arme Britten. Daar komen ze nooit meer bovenop. Ik leef met ze mee (maar niet heus).
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.