0
Fotocredits: 'Appelboom', Alexas_Fotos

Flash Voedselketen‘Britse appeltelers rooien hun bomen’

Britse appeltelers worden uitgeknepen door Tesco, Sainsbury’s, Asda, Morrisons, Aldi en Lidl, ‘de grote 6’ supermarkten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse Hogerhuis. Volgens de hoorzitting in het Hogerhuis krijgen sommige telers slechts 3 pence betaald voor een zak van zes appels. De inhoud van diezelfde zak wordt door supermarkten voor £2,20 verkocht.

De commissie van het Hogerhuis die zich over de zaak boog, heeft kritiek op de "meedogenloze concurrentie tussen supermarkten om de prijzen laag te houden". Ze zouden geen ruimte laten aan de teler om iets te verdienen terwijl diens kosten (mest- en gewasbescherming, duurdere arbeid na de brexit) de pan uit rijzen. Daardoor zou de productie van sommige gewassen niet meer rendabel zijn en dreigen die te verdwijnen. Een andere zin uit het rapport: "we hebben ook gehoord dat ze enorme druk uitoefenen op telers, die zich vaak 'onbeduidend' voelen tegenover de enorme macht van supermarkten in een 'meedogenloze markt'."

Het rapport onthulde dat slechts 17% van het fruit dat door Britten wordt geconsumeerd in het Verenigd Koninkrijk wordt geteeld. Supermarkten blijven in plaats daarvan goedkopere producten uit het buitenland kopen.

Een woordvoerder van de British Independent Fruit Growers Association waarschuwde dat de huidige situatie zo slecht is voor appeltelers dat velen besluiten om daadwerkelijk hun boomgaarden te rooien en geen nieuwe bomen meer planten.

Apple growers warn they will quit sector as retailers 'squeeze' profits, 21 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.