2
Fotocredits: Kipster eieren te koop bij de Lidl, Wageningen, FL media

FlashBrits Kipsterei, maar dan met insecten

De Britse supermarkt Morrisons gaat eieren verkopen van kippen die insecten te eten krijgen. Dat insectendieet zou zorgen voor minder uitstoot ten opzichte van een sojadieet. ‘Insectenboerderijen’ zetten voedselafval om in larven van kruipend kippenvoer. Die boerderijen krijg stroom van wind en zon en planten bomen om de resterende uitstoot te compenseren, waardoor ze zichzelf carbon neutral mogen noemen.

Hoe verhoudt dit concept zich tot Kipster, ‘de meest mens-, milieu-, en diervriendelijke kippenstal ter wereld’? Ook Kipster claimt CO2 neutraal te zijn. Qua dierenwelzijn van de kippen lijken de concepten vergelijkbaar. In Nederland eten de kippen die de Kipstereieren leggen voer dat gemaakt is van opgehaald voedselafval. Na herbewerking in de voerfabriek van Nijsen in het Limburgse Veulen gaat het naar de Kipsterstallen. Er komt geen insect dat nog gedood moet worden aan te pas. Kipster scoort dus in ieder geval beter op dierenwelzijn, vooral omdat kippen heel wat insecten moeten eten om een ei te kunnen leggen. Of de insectenfabriek of de voerfabriek van Nijsen qua CO2-uitstoot gunstiger is, is nog nooit nagerekend.

The Guardian - Hens will be fed insects to lay carbon-neutral eggs for Morrisons, 3 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ton Terlouw
Ton Terlouw gepensioneerd
  • #2
  • 4 aug '22
  • 22:52

#1 humor

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 4 aug '22
  • 17:53

Het eerdere onderzoek naar het eten van insecten blijkt een overschatting te zijn agv de wijze van tellen.
Het nieuwe aantal ligt fors lager van 2 miljard naar enkele 100en miljoenen.

Ook de ethische vraag, doden van 1 dier of vele insecten voor 1 maal staat open en hebben we geen antwoord op. Voeren aan dieren (kip, vis ed) houdt ons “schoon” van het beantwoorden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.